BiH spremna raditi na izmjenama sporazuma o luci Ploče

PREDSJEDATELJ Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je bosanskohercegovačka strana pripravna raditi s Hrvatskom na izmjeni postojećeg Sporazuma o luci Ploče.

Nakon razgovora članova Predsjedništva BiH s izaslanstvom hrvatske Vlade predvođenim premijerom Ivicom Račanom, Čović je novinarima kazao kako je BiH opredjeljena da u narednih 60 dana, te uz potrebna jamstva hrvatske strane, radi na usvajanju posebnoga aneksa odnosno protokola kojim bi se izmijenio Sporazum o luci Ploče i prolazu kroz Neum.

Prema pojašnjenju premijera Račana Hrvatski sabor pripravan je ratificirati Sporazum o luci Ploče, a preduvjet za to je da u narednom dvomjesečnom razdoblju bude dogovorena izmjena Upravnoga odbora iz kojega bi bio eliminiran međunarodni član.

Ponavljajući ono što je već kazao nakon razgovora s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, Račan je kazao kako BiH i Hrvatska mogu same rješavati eventualne nesporazume te da im nije potreban međunarodni posrednik u Upravnom odboru luke Ploče.

I Čović i Račan ocijenili su trenutačne odnose između Hrvatske i BiH veoma dobrim, a hrvatski je premijer pred novinarima istaknuo kako je nacionalni interes Hrvatske osigurati da se i BiH što prije priključi euroatlantskim integracijama.

Račan je, međutim, također istaknuo kako Hrvatska svojim nacionalnim interesom smatra i izgradnju koridora 5C te je ponovio kako je Hrvatska veoma zainteresirana da se taj projekt izvede brzo i kvalitetno.

"Spremni smo sudjelovati u izvedbi ovog projekta na bilo koji način", kazao je Račan potvrdivši kako će u naredna tri do četiri tjedna iz Zagreba u Sarajevo biti upućen konkretni prijedlog za pripremu projekta izgradnje ceste Budimpešta-Ploče.

Hrvatska bi u svakom slučaju sudjelovala na međunarodnom natječaju za izgradnju te ceste, kazao je hrvatski premijer. On je također dodao kako Hrvatska na području cestogradnje već ima veliko iskustvo koje može biti dragocjeno pri izgradnji koridora 5C, a bosanskohercegovačkoj strani ono može biti korisno da izbjegne pogreške kakvih je ranije bilo u Hrvatskoj.

Pročitajte više