BiH uništava perad kod Plivskog jezera

NA PODRUČJU Jajca u središnjoj Bosni u utorak je počelo masovno uništavanje peradi radi sprječavanja širenja ptičje gripe sukladno mjerama koje je u ponedjeljak naložio državni Ured za veterinarstvo.

Voditelj Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Jozo Bagarić najavio je kako bi trebalo biti uništeno nešto više od 4.400 komada peradi popisanih u 412 kućanstava u selima u okolici Plivskog jezera gdje je prošlog tjedna otkriveno jato labudova zaraženo patogenim virusom H 5 koji dovodi do pojave ptičje gripe.

Uz uklanjanje peradi, lokalne će vlasti provoditi i dezinfekciju tla te vode iz Plivskog jezera s obzirom da se ona koristi i za piće na području Jajca. Cijela operacija mogla bi stajati oko 40 tisuća eura.

Preventivne mjere za sada se poduzimaju unutar područja promjera tri kilometra od mjesta gdje su otkriveni zaraženi labudovi.

Ministar poljoprivrede Federacije BiH Marinko Božić najavio je pak kako će u narednim danima uslijediti intenzivni nadzor u dolinama rijeka Bosne i Save kako bi se pratilo kretanje ptica te pravodobno reagiralo na moguće nove slučajeve ptičje gripe.

Vlasti Srbije i Crne Gore su već početkom tjedna na graničnim prijelazima s BiH uvele mjere obvezne dezinfekcije vozila koja ulaze u SCG.

Pročitajte više