Bijesni Rusi napali Plenkovića: Protjerali ste 250.000 Srba, a dajete savjete Ukrajini

Foto: Hina

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova burno je reagiralo na Plenkovićev prijedlog Ukrajini, a priopćenje kojim napadaju Plenkovića objavljeno je na stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetimo, Plenković je Ukrajini ponudio prenijeti hrvatska iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, a što bi se moglo primijeniti na područja istočne Ukrajine gdje se vodi rat sa proruskim separatistima. No, takva ponuda Plenkovića nije se svidjela Kremlju koji ju je žestoko iskritizirao prozvavši Hrvatsku za progon Srba.

 


"Egzodus 250,000 Srba iz Hrvatske"


"Plenkovićev prijedlog izaziva ozbiljnu zabrinutost", stoji na početku priopćenja.

"Dobro je poznato s kakvim se žrtvama i prisilnim odlaskom 250.000 Srba koji su stalno živjeli ondje završili velike vojne operacije "Bljesak" i "Oluja" 1995. , stoji u priopćenju ruskog ministarstva koje poziva Zagreb da se bavi tim problemima, a ne problemima u Ukrajini.

Boje se da bi ovakvi prijedlozi stranih konzultanata mogli Kijev odvratiti od Minskog sporazuma gdje je precizirano kako regulirati probleme u Donjecku i Lugansku.

Rusko ministarstvo tvrdi da bi ovakvi savjeti stranih konzultanata, kao što je Plenković, mogli stvoriti iluziju kako se problem paradržavnih tvorevina rješava nasiljem.

 

Moskva drži "apsurdnim" uvrštavanje Krima, kojega je ilegalno anektirala od Ukrajine 2014.,  u dnevni red hrvatske radne skupine, jer se "ujedinjenje republike Krima i Sevastopolja s Ruskom Federacijom dogodilo na temelju slobodnog i legitimnog izjašnjavanja stanovnika Krima. To je pitanje zatvoreno", navodi se u priopćenju.


Hrvatski premijer je ocijenio da je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja dugoročno najbolji model za vraćanje Donecka i Luhanska, a jednom i Krima u sastav Ukrajine.

Reintegracija istočne Slavonije, rekao je Plenković, bio je jedan od najuspješnijih mirovnih projekata UN-a. To je bio pozitivan presedan za uspostavu mira u bivšoj Jugoslaviji, ali i za buduće misije u svijetu.

Hrvatska smatra da je stabilnost Ukrajine od ključne važnosti za europsku i globalnu sigurnost i poduprijet će sve diplomatske napore za postizanje mirnog i održivog rješenja, rekao je Plenković.

Pročitajte više