Bill Clinton poručio kosovskoj vladi: Prestanite s glupostima na sjeveru zemlje

Foto: EPA

BIVŠI američki predsjednik Bill Clinton, koji je uvelike zaslužan za okončanje rata na Kosovu prije više od dva desetljeća, poručio je jučer kosovskoj vladi da prestane s akcijama na sjeveru. Podsjetimo, napetosti na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina, rasplamsale su se u posljednjih nekoliko mjeseci, piše Reuters.

Sjever Kosova, gdje živi 50.000 etničkih Srba, nedavno je doživio najgore napetosti otkako je Priština proglasila neovisnost od Srbije 2008. godine. Nasilje je izbilo krajem svibnja kad su gradonačelnici, etnički Albanci, preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora na kojima je odaziv bio samo 3.5 posto jer su Srbi bojkotirali glasovanje.

Clinton je bio zagovornik intervencije NATO-a

Tridesetak vojnika mirovnih snaga NATO-a koji su branili tri gradske vijećnice na sjeveru Kosova ozlijeđeno je u sukobima sa srpskim prosvjednicima. "Lako je Albancima koji su sada u većini da pokušaju iskoristiti trenutak kako bi poentirali. Ali prava stvar koju trebamo učiniti je zaustaviti ovu glupost", rekao je Clinton tijekom ceremonije u Tirani gdje je primio medalju od albanskog premijer Edija Rame.

Clinton je bio najotvoreniji zagovornik intervencije NATO-a kako bi se zaustavila ubijanja kosovskih civila od strane srpskih snaga tijekom beogradskog gušenja gerilske pobune kosovskih Albanaca 1998. - 1999. Rat je završio u lipnju 1999. nakon 78 dana NATO-ovog bombardiranja srpskih snaga.

Sjedinjene Države i Europska unija, glavni saveznici Kosova, uglavnom su okrivili premijera Albina Kurtija za raspirivanje napetosti na sjeveru postavljanjem četiri gradonačelnika u njihove urede s policijom unatoč prigovorima lokalnih Srba.
"Koje bi se veliko političko pitanje moglo potaknuti načinom na koji se vode ta četiri mala grada?" upitao je Clinton.

Pročitajte više