VIDEO Izraelski prosvjednici zaustavili pomoć za Gazu, gazili pakete s hranom

Screenshot: X

Izraelski prosvjednici blokirali su jučer kamione s humanitarnom pomoći za Gazu, bacali pakete hrane na cestu i parali vreće sa žitom. Kamioni, koji su zaustavljeni na kontrolnoj točki Tarqumiya zapadno od Hebrona, došli su iz Jordana i bili su na putu prema Pojasu Gaze gdje ljudima očajnički treba humanitarna pomoć.

Skupina koja navodno stoji iza prosvjeda rekla je da prosvjeduje protiv držanja izraelskih talaca u Gazi. Snimke podijeljene na društvenim mrežama pokazuju kako prosvjednici bacaju kutije s kamiona i gaze po njima.

Pojavile su se i snimke koji pokazuju da su kamioni sinoć zapaljeni. Autentičnost ovih snimki nije potvrđena.

Desničarska skupina organizirala prosvjed

Prema izvješćima u izraelskim medijima, prosvjed je organizirala skupina Tzav 9. Mediji pišu da se radi o desničarskoj skupini koja pokušava zaustaviti slanje humanitarne pomoći u Gazu sve dok se ne oslobode i zadnji izraelski taoci.

Jedna je prosvjednica rekla novinskoj agenciji AFP da je bila na kontrolnoj točki jer je čula da su kamioni s humanitarnom pomoći na "putu u ruke Hamasa, koji pokušava ubiti vojnike i druge izraelske građane."

Hana Giat (33) rekla je da "nikakva hrana ne smije ići u Gazu" dok se izraelski taoci ne vrate "zdravi i živi".

Četvero uhićenih

U izjavi koju citira Jerusalem Post, Tzav 9 je odbacio neke akcije prosvjednika. Navode da su danas počinjena djela koja nisu u skladu s vrijednostima njihova pokreta.

Dodaje se, međutim, da je blokiranje kamiona učinkovit i praktičan korak kojim poručuju da "nikakva pomoć ne prolazi dok se posljednji taoci ne vrate."

Četiri prosvjednika, uključujući jednog maloljetnika, uhićena su na prosvjedima, prema izjavi njihovih odvjetnika.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je ponašanje prosvjednika "potpuno i krajnje neprihvatljivo" i da Bijela kuća izražava svoju zabrinutost "najvišoj razini izraelske vlade."

Pročitajte više