Bill Richardson odlučio postati prvi hispanoamerički predsjednik SAD

BILL RICHARDSON, demokratski guverner države Novi Meksiko, koji je u Clintonovoj administraciji obnašao dužnost tajnika za energiju i veleposlanika pri UN, danas je objavio kako ulazi u utrku za Bijelu kuću te se nada kako će postati prvi hispanoamerički predsjednik SAD.

Richardson, koji se, usprkos imena i izgleda, voli dičiti hispanoameričkim porijeklom - koje dijeli s mnogim glasačima svoje države na jugozapadu SAD - u utrku za demokratskog predsjedničkog kandidata je ušao nedugo nakon što su svoje ambicije formalno obznanila dva vodeća kandidata, svaki nudeći sebe kao potencijalnog prvog predsjednika iz dosada diskriminirane društvene grupe.

Tako se bivša Prva dama Hillary Clinton nastoji američkim biračima nametnuti kao buduća prva američka predsjednica, dok senator Barack Obama tvrdi da će biti prvi predsjednik crne boje kože.

Iako mnogi promatrači američkih političkih zbivanja drže da bi zbog svog diplomatskog iskustva Richardson mogao biti vrlo dobar državnik, većina ga smatra autsajderom u utrci kojom dominiraju karizmatski Obama i financijski dobro "potkožena" Hillary Clinton.

D.A.

Pročitajte više