Bin Laden obećava "rat trošenja snaga"

ŠEF TERORISTIČKE mreže alQaide Osama bin Laden je u tekstu kojeg mu pripisuje tvmreža alJazeera obećao voditi "rat iscrpljivanjem" u Iraku i Afganistanu protiv Sjedinjenih Država sve do njihovog "pada".

Čini se da je taj tekst, objavljen na internet stranici katarske televizije, integralni transkript video snimke bin Ladena čije je dijelove ta tv-mreža objavila u petak. Bin Laden u njemu optužuje Georga W. Busha za nemar na dan napada 11. rujna 2001. i prijeti Americi novim atentatima.

"Postali smo stručnjaci u gerilskim napadima i ratu iscrpljivanja", rekao je bin Laden prema novim dijelovima koje je televizija objavila dan uoči američkih predsjedničkih izbora.

Spomenuo je Rusiju koja je zauzela Afganistan 1979. i od tamo se povukla 1989. i rekao "Pobijedili smo nepravednu supersilu vodeći rat trošenja snaga, uz afganistanske borce tijekom 10 godina sve do pada Rusa i njihovog poraza".

"Vodit ćemo tu politiku iscrpljivanja protiv Amerike do njezinog pada", dodaje se u tekstu.

Bin Laden se izravno obratio Amerikancima i rekao da njihova sigurnost "nije ni u rukama Kerryja, ni Busha ni al-Qaide. Vaša je sigurnost u vašim rukama. Svaki američki predsjednički mandat koji ne ugrožava našu sigurnosti osigurat će automatski vašu", zaključio je.

Pročitajte više