BIRALIŠTA OTVORENA U GRUZIJI I U NJEZINOJ AUTONOMNOJ REPUBLICI ADŽARIJI

Birališta su otvorena u nedjelju ujutro u Gruziji za parlamentarne izbore koji bi trebali potvrditi vlast predsjednika Mihaila Sakašvilija, a zastupnike biraju i stanovnici autonomne pokrajine Adžarije čije vodstvo pokazuje otvoreno neprijateljstvo prema aktualnome gruzijskom predsjedniku.

Biranje 150 zastupnika od ukupno njih 235, zapravo je ponavljanje izbora održanih 2. studenoga 2003., čije je rezultate proreformska oporba proglasila lažiranima te je organiziranjem masovnih prosvjeda tražila njihovo poništenje a tadašnjeg predsjednika Eduarda Ševardnadeza primorala da podnese ostavku.

Oko 2,5 milijuna birača trebalo bi u nedjelju izići na 2.867 birališta.

Očekuje se premoćna pobjeda reformatora okupljenih u predsjedničku koaliciju Nacionalni pokret-Demokratski front, koja bi, prema predizbornim ispitivanjima, trebala osvojiti 78 posto glasova.

Na izborima se natječe još 16 stranaka, među kojima su najutjecajnije stranka Obnove Aslana Abašidzea, Blok desnice, blizak poslovnim krugovima te populistička Radnička stranka.

No oporba bi mogla imati poteškoća prijeći izborni prag od 7 posto glasova.

Birališta su otvorena u nedjelju ujutro i u autonomnoj gruzijskoj republici Adžariji, čija je vlast u sukobu s Tbilisijem. U Adžariji je favorit Abašidzeova stranka Obnove.

Abašidze, prvi čovjek Adžarije, koji optužuje Tbilisi da ga pokušava isključiti iz vlasti, obećao je poštene izbore, ali pobornici Sakašvilija optuživali su ga tijekom kamapnje da poduzima sve kako bi spriječio kampanju predsjedničke koalicije.

Promatrači strahuju da bi nemiri mogli izbiti u toj pokrajini, smještenoj 400 km jugozapadno od Tbilissija, poznatoj po netransparentnosti izbornih rezultata i u kojoj Abašidze vlada željeznom rukom.

(Hina) xtm/xrt yrt

Pročitajte više