Biskup Košić diže tužbu zbog oglasa za prodaju crkve, vlasnica: Prvo sam nudila njima, odbili su me

Foto: Index oglasi, YouTube screenshot

VELIKU buru u sisačko-moslavačkoj općini Velika Ludina podigao je oglas objavljen na Index oglasima, a u kojem stoji da se prodaje crkva i kuća u mjestu Gornja Vlahinićka. Na noge se digla Sisačka biskupija na čelu s biskupom Vladom Košićem koja najavljuje tužbu protiv vlasnice zemljišta na kojem se nalazi sporna crkva.


U razgovoru za Index vlasnica zemljišta Nada Pranjić rekla je da je to zemljište u vlasništvu njezine obitelji već 50 godina. Nakon smrti majke, ona je postala vlasnica, a prije nego je kaže, postavila oglas, crkvu i zemljište prvo je ponudila na otkup Župi.

>Prodaje se crkva u Moslavini

>Prodajem crkvu i kuću

"Njima sam ponudila jer ta čestica na kojoj je crkva je uz moju kuću i ne može se podijeliti, prvo sam ponudila Župi i biskupiji na prodaju još lani, no oni su odbili. Ja sad želim svoje imanje prodati. U biskupiji su mi rekli da nisu zainteresirani i rekli da im mogu pokloniti crkvu i to zemljište gdje se ona nalazi. Ja sam im rekla da je ne mogu pokloniti. Moja je obitelj kupila taj posjed još 1966. godine, a crkvica je već bila sagrađena na njoj, nju su nekad davno sagradili ljudi na svom imanju", kazala je Nada Pranjić u razgovoru za Index i za kraj dodala da je već dobila puno ponuda za kupnju, od kojih su neke stigle i iz inozemstva.

 

Kontaktirali smo i Sisačku biskupiju, no odgovor nam nije stigao. Zato samo uspjeli dobiti upravitelja župe iz Velike Ludine vlč. Matu Mihaljevića koji je u razgovoru za Index kazao da će Sisačka biskupija podnijeti tužbu protiv prodaje Crkve.


Sisačka biskupija podiže tužbu

"Gospođa Nada je nama ponudila crkvu na prodaju i tražila je od nas 100.000 eura, a sad vidim u oglasu da traži 50.000, bit će dobro ako uspije i 25.000 dobiti. No, mi smo je odbili jer Župa nema interesa. Biskupu je isto nudila tu crkvu i zemljište na prodaju, no i on joj je rekao da biskupija neće kupiti crkvu od nje i rekao je da nama ta crkva ne treba, mi eventualno možemo platiti prijenos vlasništva crkve na Župu odnosno Sisačku biskupiju. Ona ustvari ne posjeduje crkvu koju su seljani sagradili još 1938., ona samo posjeduje zemljište na kojem se nalazi crkva.

Sad je dala na prodaju to cijelo zemljište i mislim da je trebala malo paziti, ona je u oglas stavila crkvu u prvi plan iako je ne posjeduje. Malo sam neugodno iznenađen tim njenim potezom. Ni na kraj pameti nismo imali da crkvu može prodati netko, a sad biskupija dalje vodi slučaj i ići će tužba da se zaustavi prodaja crkve. Inače brigu oko crkve vodila je pokojna majka gospođe Nade koja sad prodaje crkvu", rekao je za Index velečasni Mihaljević.

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović također je potvrdio da je gospođa Nada Pranjić i Općini nudila otkup cijelog zemljišta na kojem se između ostalog nalazi i crkva.



Načelnik: Ne možemo joj zamjeriti, no savjetovali smo da je ne prodaje

"Ona je bila kod nas, ponudila nam da kupimo crkvu, no nismo pristali na to jer Općinu crkva ne zanima. Ne bavimo se sakralnom djelatnošću, a njoj sam skrenuo pozornost da je nekad nekome to zemljište poklonjeno za gradnju crkvu i preporučio sam joj da to ne prodaje", rekao je načelnik Velike Ludine za Index.

Pavlović tvrdi da gledajući po zemljišnim kartama, crkva nije na istoj parceli kao i kuća koju prodaje.

"Prema tome ona ne bi morala prodati sve zajedno jer po onom što vidimo crkva je odvojena. Stvar je u tome da je nekad netko poklonio tu zemlju za gradnju crkve. Nije nitko na silu sagradio crkvu, ona je napravljena u suglasnosti s vlasnikom zemljišta.

Greška je u tome što se to nije provelo kroz gruntovnicu i katastar. Generacije su tu prošle i sad je ta gospođa imala ostavinu i ispalo je da je ona vlasnik crkve. Ne mogu joj zamjeriti što je vlasnik i što želi prodati, no desetljećima tu crkva egzistira i to treba uzeti u obzir. Pravno gledano ona je upisana kao vlasnik.

Po meni je greška što se ne uzima u obzir da je to zemljište poklonjeno da bio se sagradila crkva. Čujem sad da biskupija najavljuje tužbu", kaže Pavlović.

Međutim, unatoč tome što se Sisačka biskupija i Općina Velika Ludina protive prodaje, jedina vlasnica posjeda na kojem se nalazi i sporna crkva je Nada Pranjić koja je prema izvatku iz zemljišne knjige vlasnica 1/1, a teretovnica pokazuje kako tereta nema pa tako ni s pravne strane prepreke za prodaju ne postoje.

Pročitajte više