Biskup Puljić vodio misu za kardinala Kuharića u Rimu

´Hrvatska se prepoznaje po svom povijesnom tropletu. Usudio bih se upotrijebiti tu riječ i reći kako će Zagreb u dvadesetom stoljeću biti prepoznatljiv po kardinalskom tropletu Stepinac, Šeper, Kuharić´, rekao je dubrovački biskup Želimir Puljić na misnom slavlju u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u povodu godišnjice smrti kardinala Franje Kuharića, javila je danas Ika.

U sinoćnjoj koncelebraciji sudjelovali su i vrhovni poglavar franjevaca trećoredaca fra Ilija Živković, rektor Zavoda sv. Jeronima msgr. Jure Bogdan te svećenici na službi ili studiju u Rimu.

Biskup Puljić u homiliji se osvrnuo na značenje pokojnog kardinala za Katoličku crkvu i za hrvatski narod, te je istaknuo da kardinala Kuharića valja gledati u kontekstu vremena, prostora i prilika, kako crkvenih, tako nacionalnih i političkih.

Ovim misnim slavljem, istaknuo je biskup Puljić, očitujemo našu vjerničku zahvalnost za njegovo divno svjedočanstvo u teškim i odgovornim vremenima. Jer, dodao je, rado smo ga slušali kad nas je pozivao da budemo dionicima euharistijskoga zajedništva, kad nas je poučavao kako voljeti jedni druge i kako pomagati Crkvi.

´Uvjeren sam da neće proći puno vremena da taj izvanredni pastir zagrebačke Crkve, zbog herojskih kreposti kojima je bio obdaren, bude uzdignut i na čast oltara. Istina, ne ide mu u prilog naš stečeni i naslijeđeni mentalitet po kojemu rijetko uočavamo veličinu i zasluge svojih sunarodnjaka. Ali, velika i značajna djela, koja je Gospodin izveo po svome vjernom sluzi kardinalu Kuhariću, o tome jasno govore´, rekao je dubrovački biskup.

Govorio je jezikom zagovornika malenih i obespravljenih. Bio je odlučan navjestitelj spasenja i neumorni branitelj istine i slobode. U duhu prokušane hrvatske mudrosti ´tuđe poštuj, a svojim se diči´ bio je prepoznatljiv kao iskreni hrvatski domoljub. Obilazio je iseljenike i promicao jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, napomenuo je Puljić.

Pročitajte više