BISKUPI BiH "ZAPREPAŠTENI" TIHIĆEVIM OPTUŽBAMA PROTIV KATOLIČKE CRKVE

Glavno tajništvo Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) uputilo je u u utorak otvoreno pismo predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmanu Tihiću kojim se osuđuju njegove nedavne tvrdnje kako je i Katolička crkva poticala iseljavanje Hrvata iz BiH i njihovo premještanje unutar te zemlje.

U pismu što ga je prenijela Katolička tiskovna agencija (KTA), glavni tajnik BK BiH monsinjor Ivo Tomašević navodi kako je ovlašten prenijeti Tihiću "duboko zaprepaštenost" bosanskohercegovačkih biskupa izjavama što ih je predsjedatelj Predsjedništva BiH dao tijekom posljednjeg boravka u Zagrebu krajem rujna.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tihić je tada kazao kako i Katolička crkva snosi dio odgovornosti za preseljavanje naroda iz BiH kojega su poticale političke stranke jer je trebala reći da to nije u interesu Hrvata.

Biskupi BiH drže kako je Tihić na ovaj način okrivio cijelu Crkvu, "od župnika pa do Pape".

"Zar je Katolička crkva ili sveti otac Ivan Pavao II koji je na njezinom čelu odgovorna što su mnoge desetine tisuća katolika iz BiH, koji su najvećim dijelom Hrvati, prognani ili pobjegli sa svojih ognjišta?", pitanje je kojega su biskupi postavili Tihiću u svom otvorenom pismu podsjećajući pritom kako se upravo Papa za svojih pohoda BiH kao i u brojnim javnim istupima odlučno zauzimao protiv rata, etničkog čišćenja i svake vrste nepravde.

Predsjedatelja Predsjedništva BiH biskupi su pozvali da pokaže makar jedan dokument Katoličke crkve koji bi potvrđivao njegove tvrdnje.

Katolički su svećenici, navodi se u pismu, bilo dijecezanski ili redovnički, redovito ostajali sa svojim narodom čak i po cijenu vlastita života, koju su platila šestorica župnika i jedna redovnica u Banjalučkoj biskupiji te trojica franjevaca u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Svećenici su uz to bili i prvi među povratnicima, a najvažnije je pitanje kao bi uopće Crkva mogla raditi na vlastitom nestanku s prostora BiH, stoji u pismu.

Biskupi također podsjećaju Tihića kako njegove tvrdnje da tamo gdje su Bošnjaci bili u većini nije srušena niti jedna crkva zorno demantiraju potpuno spaljena crkva i župna kuća u Bobovcu kod Vareša, filijalna crkva župe Žepče u Golubinji, filijalna crkva župe Fojnica u Šćitovu te brojne devastirane crkve i kapele na području Bugojna, u dolini Neretvice, u Putičevu, Gučoj Gori itd.

Rječ je o 214 uništenih crkvenih objekata samo u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a tome valja pribrojti zločine počinjene u Uzdolu, Trusini, Križančevu selu, ubojstva povratnika na području Travnika.

Ističući svoje iznenađenje neutemeljenim izjavama osobe koja je ipak na čelu države, biskupi BiH postavljaju pitanje želi li se time možda skrenuti pozornost s tolikih nepravdi koje se čine i katolicima te ušutkati predstavnike Katoličke crkve koji se dosljedno zauzimaju za jednakopravnost i poštivanje ljudskih prava.

Nepravde bilo koje vrste nisu ni u čijem interesu, a stajalište Crkve o tome je dobro poznato, navodi se u otvorenom pismu kojim se Tihića ujedno poziva da pojasni svoje motive za davanje neutemeljenih izjava.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više