Biskupija o pedofiliji u Majmajoli: Tužit ćemo očuha zbog blaćenja Kuće milosrđa

KANCELAR Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević kazao je u razgovoru za Index da će policija cijelom slučaju navodnog zlostavljanja u Domu za djecu bez roditeljske skrbi "Kuća milosrđa" "dati ključnu riječ" te ukoliko je bilo zlostavljanja da se nada kako će "osuditi, kazniti i procesuirati te izolirati takvu potpuno bolesnu osobu", odnosno zlostavljača. O Željku, kojega je štićenica tog doma Ž. M. u medijima prozvala pedofilom, nije htio govoriti dodajući kako će o njegovoj krivici policija također dati svoj sud.

"No, ako nije bilo ničega nego se ispostavi kako se zaista, što smo mi neslužbeno doznali o istrazi, radilo o izmišljotini roditelja te djevojčice i pokušaju blaćenja institucije, mi ćemo podnijeti kaznenu prijavu zbog nanošenja moralne štete instituciji koja nije zgrada, nego djeca", kaže Jakovljević, nezadovoljan načinom na koji je jedan dnevni list prezentirao cijelu priču o pedofiliji te mu spočitava neprofesionalizam.

"Očuh inzistirao na viđanju, malenoj treba zaštita od njegovih pritisaka, kao i majčinih"

"Kako to da ni jedna druga djevojčica nije prijavila zlostavljanje nego ona koja je stigla zadnja, prije mjesec dana i to u noći, oko 22 sata? Zašto nije postavljeno pitanje zašto je dijete oduzeto roditeljima? Zašto ti novinari još uvijek komuniciraju s tom malom i je li uopće bilo pametno razgovarati s djetetom? Svi ondje znaju o kome je riječ, što mi smatramo narušavanjem zaštite identiteta", kaže Jakovljević. Ispričao nam je i kako je očuh djevojčice stalno inzistirao na viđanju 14-godišnjakinje.

"Koliko neslužbeno znam, očuh je stalno dolazio u dom i inzistirao da se viđa s djevojčicom, a čak je zatražio od zaposlenika doma da bude sam s njom u sobi, kao i smještaj unutar kuće. Ako su je tako jako htjeli vratiti, najlakše je bilo udariti po pedofiliji", kaže kancelar. On smatra da je 14-godišnjoj Ž. M. u ovim trenucima, osim pružanja psihološke pomoći kako bi se "izdigla iz tih trauma, jer je malena sigurno preplašena, potrebna i zaštita od pritisaka očuha i majke, koja je svakako u šoku zbog toga što im je oduzeta, kao i zaštita od novinara".

Nije bilo noćnih posjeta domu, ali ušiju ima

Iako kancelar ne opovrgava da "Kuću milosrđa" posjeti veliki broj ljudi, uglavnom kako bi donijeli razne vrste pomoći, tvrdi da se to nikako ne događa u večernjim satima, kada pristup domu postaje nemoguć svima osim zaposlenicima. Dodaje kako nije istina da su uvjeti u domu loši, nego naprotiv, sve je napravljeno prema najnovijim standardima, s obzirom da je zgrada otvorena prije nešto više od godinu dana. U to se, napominje, mogla uvjeriti i pravobraniteljica za djecu koja je nedavno posjetila "Kuću milosrđa", dodaje. No, priznaje da problem s ušima postoji.

"Istina je da su se uši pojavile prije nekoliko dana i to se ne može preko noći maknuti. Sa svime je upoznata i sanitarna inspekcija i radi se na tom problemu", kaže Jakovljević.

A.B.
Foto: Regional Express

Pročitajte više