Bitcoin se vraća, u jednom danu rast od 15 posto

Foto: 123rf

CIJENA bitcoina, najpopularnije kriptovalute, posljednjih tjedana ponovno raste, a samo u utorak porasla je za 15 posto, na oko 8200 dolara, zbog očekivanja odluke američkog SEC-a, regulatora tržišta kapitala, koji bi u rujnu trebao odlučiti hoće li odobriti osnivanje fonda za ulaganje u kriptovalute.

Pokretanje fondova specijaliziranih za ulaganje u kriptovalute bio bi velik poticaj za to tržište, a odluka SEC-a očekuje se u rujnu.

Prošla godina bila je rekordna za kriptovalute. Bitcoin je u jednom trenutku dosegnuo 20 tisuća dolara, mnogi su ostvarili ogromnu zaradu i postali milijunaši, no krajem godine došlo je do preokreta.

Negativan trend cijene bitcoina krenuo je sredinom prosinca prošle godine, uz vrlo volatilno trgovanje, cijena je uglavnom bila u padu.

Bitcoin je tada bio uzdrman objavom nekih od najvećih banaka da zabranjuju upotrebu kreditnih kartica za kupnju virtualnih valuta.

Također, indijski ministar financija Arun Jaitley tada je izjavio da će poduzeti mjere kako bi se eliminiralo korištenje kriptovaluta za financiranje ilegalnih aktivnosti, a Južna Koreja zabranila je anonimno trgovanje kriptovalutama kako bi se spriječilo pranje novca.

Oko kriptovaluta vladaju podijeljena mišljenja - dok jedni smatraju da se radi o budućnosti novca, drugi, poput Warrena Buffetta, imaju izrazito negativno mišljenje. Buffet je bitcoin usporedio s otrovom za štakore.

Pročitajte više