Kako je Island postao zemlja bogata rudnicima kriptovaluta

Kako je Island postao zemlja bogata rudnicima kriptovaluta
Foto: 123rf

RUDARENJE kriptovaluta postalo je unosan posao, no otvaranje i održavanje "rudnika" kriptovaluta sa sobom nosi određene izazove, piše BBC.

Postoje stotine vrsta kriptovaluta, a vrijednosti nekih od njih vrtoglavo su porasle u posljednje tri godine. Primjerice, jedan bitcoin sada vrijedi više od 7000 dolara, a još nedavne 2016. godine vrijedio je tek nekoliko stotina dolara. Zbog toga je vrlo isplativo stvarati nove kriptovalute.

Kriptovalute – recept za uspjeh Islanda

Stvaranje novih kripto-jedinica uključuje korištenje snage računala na industrijskoj razini za rješavanje složenih algoritama. Taj se proces naziva "rudarenje", a trebao bi zajamčiti težinu stvaranja novih kriptovaluta i ograničiti njihovu ponudu.

Međutim, tvrtke su u posljednjih nekoliko godina počele proizvoditi ogromne "rudnike" kriptovaluta tako što se koriste stotinama računala odjednom kako bi puno brže stvarale digitalne valute. Takvi podatkovni centri troše ogromne količine električne energije.

Rudnici kriptovaluta nedavno su počeli nicati i na Islandu. Jedno takvo "postrojenje" nalazi se u jednom hangaru usred pustoši, među desetcima skladišta u nekadašnjoj američkoj vojnoj bazi pokraj Reykjavika.

Kako je Island postao prijestolnica kriptovaluta?

Računala se zagrijavaju pa ih treba rashladiti, a to zna biti skupo. Island ima sve uvjete za uspješno rješavanje tog problema. Budući da tamošnja hladna klima prirodno regulira temperaturu rudnika kriptovaluta izvana, u njih nije potrebno instalirati uređaje za hlađenje.

Sam rad računala zahtijeva puno energije. Pod tlom Islanda se, međutim, skriva gotovo neograničena količina energije. Ta mala zemlja može se pohvaliti brojnim geotermalnim elektranama koje stvaraju goleme količine jeftine energije uz pomoć pare iz prirodnih geotermalnih izvora.

To znači da rudnici kriptovaluta trenutno Islandu ne stvaraju mnoge probleme. Spomenimo i da je to zemlja koja sve svoje zalihe energije crpi iz obnovljivih izvora.

Propala investicija u New Yorku

Situacija u gradu Plattsburgh u američkoj saveznoj državi New York je potpuno drugačija. Kripto-rudnici su u tom gradu stvorili toliki financijski pritisak da je njegov gradonačelnik bio primoran najaviti privremenu zabranu rudarenja kriptovaluta.

Plattsburghu su rudnici kriptovaluta donijeli više štete nego koristi. Budući da su takvi rudnici uglavnom automatizirani, zapošljavaju vrlo mali broj ljudi.

Drugi razlog neuspjeha leži u nesigurnoj prirodi bavljenja kriptovalutama, zbog čega vlasnici takvih tvrtki radije unajmljuju poslovne prostore nego da ih kupuju, pa grad ne zarađuje od poreza na imovinu.

Gradonačelnik Plattsburgha tvrdi da je veliki obožavatelj kriptovaluta, no da grad prvo mora odlučiti na koji će se način nositi s problemima koje sa sobom donosi rudarenje kriptovaluta prije no što ukine zabranu rudarenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara