Optužen 2018. za lažni ratni invaliditet. Suđenje mu nije počelo, sudu je to normalno

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

JURI ŠUNDOVU, drugom čovjeku Splita u gradonačelničkoj eri Željka Keruma, bivšem predsjedniku Gradskog vijeća i aktualnom čelnom čovjeku splitskih Županijskih cesta, suđenje nije počelo i neće barem prije siječnja iduće godine, premda je optužnica da je lažirao status ratnog branitelja stigla na Općinski sud u Splitu još u svibnju 2018. godine. Započne li 14. siječnja 2022. godine, to će biti tri godine i osam mjeseci od časa dolaska na sud.

Općinski sud u Splitu: Predmet se vodi normalnom dinamikom

E, nije vijest da se na neko suđenje čeka godinama, živimo u Republici Hrvatskoj, skoro svaki kontakt s državnim institucijama traži budističko strpljenje, a s pravosuđem posebno, nego u odgovoru splitskog Općinskog suda na naš upit smatra li da se suđenje odvija optimalnim ritmom: "Predmet se vodi normalnom dinamikom imajući u vidu da ne spada niti u jednu od kategorija hitnih spisa propisanih Sudskim poslovnikom a uzevši pri tom u obzir opterećenje uredujućeg suca ostalim predmetima."

Da ne budemo nepravedni prema optuženome, bilo bi nekorektno reći da on opstruira postupak: od 2018. godine do danas zabilježena su tek dva pokušaja započinjanja rasprave. Oba su odgođena.

"Odgođena je oba puta na zahtjev okrivljenikovog branitelja i to iz razloga zdravstvene spriječenosti okrivljenika o čemu je sudu dostavljena medicinska dokumentacija", objasnili su nam u mailu općinski suci.

Sad malo detalja o aktivnostima suda: "Sud je optužnicu primio 30. svibnja 2018., potvrđena je 17. srpnja 2018. godine rješenjem optužnog vijeća sastavljenog od sudaca Ivane Bilušić, Jadranke Luketin i Mije Galiota. Spis je dodijeljen u rad 5. rujna 2018. sutkinji Ivani Kanaet Samardžić, zatim 3. listopada 2018. sucu Stipi Rosi, 15. svibnja 2019. sutkinji Magdi Davidović Glumac i 8.ožujka 2021. sutkinji Boni Gamulin Frleta."

Da se i ovaj postupak lijeno vuče, prvi put smo zapazili još u studenome 2019. godine. U tekstu pod naslovom "Optužen da je lažni ratni invalid, čeka suđenje godinu i pol. Prima golemu plaću" pomalo smo se čudili što suđenje ne započinje. Zabilježili smo i da optuženi prima plaću od 23.460 kuna, podsjetili da je u času podizanja optužnice podnio ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća, a prenijeli smo i navode iz optužnice.

Optužen da je prije 16 godina dao lažirane nalaze na temelju kojih je proglašen ratnim invalidom

U njoj stoji da je Šundov 30. prosinca 2005. godine, "u nakani da se neosnovano znatno materijalno okoristi, podnio nadležnom tijelu pisani zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i priložio šesnaest neistinitih liječničkih nalaza, lažno prikazujući da se od 18. srpnja 1997. do podnošenja zahtjeva kontinuirano liječio te da o tome postoji vjerodostojna medicinska dokumentacija, iako je znao da to nije istina i da se priloženi nalazi ne odnose na njegovo liječenje".

Optužnica navodi da su "članovi liječničkog povjerenstva, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto", pa i da je na temelju falsificiranih nalaza nadležno tijelo 27. prosinca 2007. godine Šundovu priznalo svojstvo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata IX. skupine s 30 posto oštećenim organizmom stečenim u obrani Hrvatske.

Tereti ga se da je proračun oštetio za 270 tisuća kuna

Ujedno mu je pripala i osobna invalidnina od 153 kune mjesečno pa su mu, smatraju državni odvjetnici, od 1. siječnja 2006. godine do 30. travnja 2018. po toj osnovi isplaćene 22.644 kune za osobnu invalidninu, a u istom su mu razdoblju, "zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida, pri utvrđivanju poreza na dohodak umanjene godišnje obveze poreza i prireza u ukupnom iznosu od 248.120,73 kune".

Ukratko, optužnica ga tereti da je državni proračun oštetio za 270.764,73 kune.

Istina, u rujnu ove godine napisali smo da mu konačno počinje suđenje, ali ispostavilo se da nismo bili u pravu. Rujanska je rasprava odgođena.

Ako vas zanima, zastara nastupa 30. prosinca 2025., a bude li prije tog datuma donesena prvostupanjska presuda, rok se produljuje za još dvije godine.

Zvuči daleko, ali uzimajući u obzir brzinu, kako hrvatskog pravosuđa tako i njegove splitske podružnice, ne i nedostižno.

Pročitajte više