Bivši brački ugostitelj tvrdi da su ga napali policajci: "Slomili su mi zube..."

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

NENAD Lekšić iz Milne na Braču ispričao je što se dogodilo 24. siječnja kada su ga, kako kaže, dvojica bračkih policajaca izudarala ispred obiteljske kuće pred ženom, sinom i prijateljem.

Za Slobodnu Dalmaciju je rekao kako u svoje dvorište i garažu ne može ući direktno iz kolničkog traka iz kojeg dolazi, nego mora napraviti vozilom poluokret na suprotni kolnički trak kako bi ušao u svoju garažu.

Kaže kako nije važno iz kojeg smjera dolazi te da u svakom slučaju mora prijeći preko pune trake.

"Ako hoće, policija me može kažnjavati zbog toga svaki dan po sto puta. Ta javna cesta je u biti bio moj vrt i ta zemlja je pedesetih godina prošlog stoljeća oduzeta mom pokojnom ocu Deslavu za izgradnju ove ceste, a umjesto isprekidane na cestu su stavili punu traku, ignorirajući problem", tvrdi Lekšić.

Što se dogodilo 24. siječnja? 

Lekšić je Slobodnoj ispričao kako se vraćao iz kafića oko 22 sata u kojemu je popio dva piva te da se u tom trenutku bočno uz njega zaustavio plavi Ford i zapriječio mu ulaz u garažu u trenutku kada je pravio polukrug kako bi ušao. 

"Iz njega su izašla dva policajca bez kape, bez svjetlećih prsluka i palice i jedan od njih u dobi od 25 godina s bradicom mi preko vrata moje lade nive pita dokumente i gura dreger u usta kao nemirnom djetetu dudu i kaže mi - puši.

Tražio sam da mi ne gura dreger u usta nego da mi ga da u ruke da normalno pušem, a pitao sam ih obojicu i gdje su im kape.

U tom trenutku ćelavi policajac izlazi iz auta, urla na mene i viče: "P... ti materina komunjarska i partizanska, šta nećeš puhati" te me kao pasa obojica izvlače iz mog vozila prema svome vozilu koje su prethodno preparkirali ispred moje zaustavljene lade. Taj ćelavi policajac me hvata za glavu i nabija u zatvoreni gepek njihova auta, a ovaj s bradicom me hvata za ruke i tako savijenog me udara koljenom desne noge u prsa i rebra tri-četiri puta te mi zajedno stavljaju lisice, nakon čega dozivam susjede u pomoć", tvrdi.

Kaže kako su sve to s balkona kuće gledali njegova supruga, sin i prijatelj. Dodaje kako ga je policija potom s lisicama na rukama nagurala na stražnje sjedalo policijskog vozila i odvezla ga u Brač na ispitivanje. Njegova supruga je krenula za njima.

Tvrdi da su mu udarcima slomili krunicu prednjeg zuba, da na čelu iznad lijevog oka ima hematom od udarca o gepek i tragove lisica na rukama. 

Kaznili ga s pet tisuća kuna i oduzeli mu vozačku

Njegova supruga pitala je policiju jesu li mu pronašli tragove alkohola u krvi, a oni su joj odgovorili da on to nije ni tražio, na što im je rekla da oni to moraju dokazati, a ne on sam. 

Policajci su tijekom obrade slomljenom Lekšiću kazali i ovo, prenosi Slobodna Dalmacija: "Vidiš kako ti je žena dobra i krasna žena, a ti si idiot i komunjara."

Lešić tvrdi i kako su dvojica mlađih policajaca koji su ga zaustavili i tukli samo izvršitelji naredbi starijih kolega kojima je, kako kaže, posuđivao novac, a mnogi od njih mu novac nikad nisu vratili. 

Kaže i da je godinama imao ugostiteljske objekte u kojima su policajci godinama jeli i pili te da su s prijavama za prometne prekršaje krenuli kada je te objekte zatvorio jer više nisu imali gdje jesti i piti "mukte". 

Policija je zbog opisanog događaja, do kojeg je došlo 24. siječnja, Lekšića kaznila s pet tisuća kuna i oduzimanjem vozačke dozvole na godinu dana, prenosi Slobodna.

"Dvojicu policajaca koji su me tukli pozivam da odu na poligrafsko testiranje, da na poligraf odem i ja. Ja dajem sve svoje imanje da govorim istinu", dodao je.

Što o svemu kaže policija?

Iz PU splitsko-dalmatinske su Slobodnoj Dalmaciji odgovorili na upit vezano za ovaj slučaj. 

"Obavještavamo vas da su 24. siječnja 2019. g. na području otoka Brača iza 22 sata policijski službenici uočili osobno vozilo koje se nekontrolirano kretalo prema njima, a nakon što ih je mimoišlo nastavilo se kretati lijevom trakom. Policijski službenici opravdano su posumnjali da je osoba koja upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, a u trenutku kada je vozač prošao pored njih utvrdili su da se radi o osobi koja je do sada evidentirana za teže prekršaje iz prometa, što je pojačalo njihovu sumnju.

Kako bi ga isključili iz prometa da ne ugrozi sebe i druge, krenuli su za njim, a nakon što se zaustavio, utvrdili su da je vidno alkoholiziran, te su
pokušali poduzeti mjere i radnje u cilju utvrđivanja alkoholiziranosti, ali osoba nije pristala da se nad njim obavi alkotestiranje na zakonom propisan način.
Za vrijeme postupanja osoba je, osim što je odbijala alkotestiranje na zakonom propisan način, vikala, galamila i vrijeđala policijske službenike, radi čega je dovedena u službene prostorije.

Tijekom zadržavanja zatražio je liječničku pomoć koja mu je ukazana, te su utvrđene lakše tjelesne ozljede u vidu crvenila na zapešćima. Nakon što su se ostvarili uvjeti, provedeno je istraživanje, te je utvrđeno da je ostvario obilježja prekršaja, i to iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i članka 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zbog čega je prekršajno prijavljen nadležnom sudu.

U odnosu na navode da osoba ima prigovor na način postupanja policije u konkretnom slučaju, provodi se postupak sukladno Zakonu o policiji i Pravilniku o načinu rada i postupanja po pritužbama, te radu povjerenstava za radu po pritužbama, te će osoba u za to određenom zakonskom roku pisanim putem biti obaviještena o rezultatima provedenog postupka", odgovorili su.

Pročitajte više