Bivši britanski veleposlanici pozivaju May da odgodi Brexit

Foto: EPA

VIŠE od 40 bivših britanskih veleposlanika pozvalo je premijerku Theresu May da produlji rok za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, objavio je jutros The Times.

U pismu poslanom Timesu, diplomati su kazali da bi najbolje bilo odgoditi Brexit kako bi se dogovorili uvjeti budućih odnosa Velike Britanije i Europske unije ili kako bi se održao drugi referendum o članstvu u EU, prenosi londonski list.

Ako May ne uspije do 29. ožujka u britanskom parlamentu potvrditi svoj dogovor s Europskom unijom o Brexitu, morat će odlučiti o teme hoće li odgoditi odluku o izlasku ili će izabrati izlazak iz Unije bez sporazuma, što bi moglo biti kaotično za peto svjetsko gospodarstvo.

Britanski parlament danas će održati raspravu o Brexitu.

EU neće opet otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier rekao je jučer da EU neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju, nego da bi mogao izmijeniti prateću političku deklaraciju o odnosima dviju strana nakon Brexita.

"Odlučni smo organizirati uredno povlačenje. To uredno povlačenje uvjet je koji nam je potreban za izgradnju budućih odnosa", kazao je Barnier. 

Dodao je kako bi May trebala pristati na trajnu carinsku uniju s EU-om, kako su predložili britanski laburisti, da bi riješila zastoj u vezi s predstojećim izlaskom iz Unije, te je istaknuo kako je backstop zaštitna mjera za koju se EU nada da nikada neće biti iskorištena.

Pročitajte više