Bivši glavni britanski pregovarač kritizirao dogovor s EU-om oko Brexita

Foto: EPA

BIVŠI  glavni britanski pregovarač za Brexit Dominic Raab kritizirao je danas nacrt sporazuma za izlazak zemlje iz Europske unije. Nacrt sporazuma s EU-om prihvaćen je u srijedu na sastanku britanske vlade, no doveo je do niza ostavki i izazvao velike kritike konzervativnih zastupnika koji u velikom broju traže glasanje o povjerenju vladi.

Raab nacrt smatra sadrži najgore moguće solucije

Raab je u razgovoru za The Sunday Times rekao da do europskih pregovarača nije stigla poruka da Bruxelles ne smije "ucjenjivati i zastrašivati" London. Za neke elemente nacrta sporazuma o Brexitu kazao je da su "najgore" moguće solucije. Neki u Bruxellesu pokazali su se kao "predatori", rekao je i ustvrdio da Britanija treba odlučniji pristup.

May tvrdi da je kompromisno rješenje najbolje moguće za zemlju, no čeka ju teška bitka u parlamentu. Ako parlament sporazum odbije, zemlju čeka kaotičan izlazak iz Unije bez sporazuma. "Moramo zemlji iskreno kazati da nećemo dopustiti da nas se podmićuje i ucjenjuje ili zastrašuje i da ćemo okrenuti leđa i otići" bude li potrebno", kazao je Raab.

Kritizirao je i irsku vladu kazavši da se "iz političkih razloga ponašala neodgovorno" kada je riječ o spornom zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku.

Pročitajte više