Bivši ministri u Venezueli traže istragu oko navodne pronevjere 300 milijardi dolara

Ilustracija: Shutterstock

DVA bivša ministra u vladi pokojnog predsjednika Huga Chaveza zahtijevaju da se provede istraga kako bi se otkrila sudbina oko 300 milijardi američkih dolara, koliko je navodno pronevjereno unazad deset godina kroz sustav valutne kontrole.

Hector Navarro, koji je bio na čelu pet ministarstava tijekom Chavezove vladavine, zatražit će od državnog etičkog povjerenstva provjeru svih operacija kontrolnog mehanizma za promjenu valute, uspostavljenog prije 13 godina, koji oporbeni čelnici opisuju kao "korupcijsku mašinu".

Navarro i Jorge Giordani, bivši Chavezov ministar financija i njegov vrlo blizak suradnik, izračunali su da vlada ne može obrazložiti kako je potrošila gotovo trećinu jednog bilijuna američkih dolara koji su tijekom posljednjih deset godina završili u državnoj riznici.

"Stvorila se banda koju su samo zanimali financijski resursi od naftnih prihoda", tvrdi Navarro, koji je bio jedan od utemeljitelja Socijalističke stranke, ali je iz nje izbačen 2014.

"Lopovi nemaju ideologiju", zaključio je Navarro, ne želeći ulaziti u pojedinosti oko toga tko je mogao pronevjeriti taj novac.

Pročitajte više