Bivši pripadnik obavještajne MI5: Rat u Iraku nije bio opravdan

BRITANSKE tajne službe ocjenjuju globalno neopravdanim rat u Iraku, izjavio je u četvrtak David Shayler, bivši agent MI5 (unutarnje obavještajne službe).

"Zahvaljujući mojim kontaktima znam da vrlo mali broj pripadnika obavještajnih službi drži da je rat bio opravdan", rekao je Shayler za radi BBC.

"Ljudi koji svakodnevno rade s obavještajnim službama znaju kako je lako iskriviti sirove informacije. No kad one jednom dođu u ruke političara koji njima počnu manipulirati to je još opasnije", kritizirao je Shayler.

Njegove riječi su samo dodatak lavini kritika upućenih na račun britanskog premijera Tonya Blaira koji je navodno prenapuhavao iračku (vojnu) prijetnju kako bi vladi osigurao podršku Britanaca za ulazak u rat protiv Iraka na strani Sjedinjenih Država.

Shayler je, osim toga, upozorio: "No, premijeri koji ne slušaju ono što im govore njihove obavještajne službe ne traju dugo".

Shayler (37), koji je iz MI5 izišao 1996. bio je 2002. u Londonu osuđen na šest mjeseci zatvora zbog otkrivanja državnih tajni nedjeljnom tabloidu Mail on Sunday.

Pročitajte više