Bivši šef Hypa na korak do uhićenja?



BAVARSKI pravosudni organi navodno su ispunili sve uvjete za donošenjem naloga za uhićenjem Tila Berlina, bivšeg ravnatelja Hypo grupe i kontroverznog investitora, kojeg se već dugo vremena sumnjiči da je prodajom svog udjela bavarskoj državnoj banci BLB zaradio oko 160 milijuna eura. Sljedeći na listi, navode njemački i austrijski mediji, je bivši ravnatelj BLB-a Werner Schmidt.

Dva osumnjičenika poznaju se još iz vremena kad su zajedno radili u Upravnom odboru državne banke savezne države Baden-Württemberg. Schmidtu se na teret stavlja da je preplatio Hypo grupu, a ako je Berlin, koji je s grupom investitora na toj prodaji zaradio ogroman novac, bio u dogovoru sa svojim starim prijateljem, onda postoji slučaj za trgovanje informacijama.

Nalog već spreman?

Berlin je više puta ponovio kako je sve oko prodaje njegovog udjela u Hypu prošlo u skladu sa zakonom. Istražitelji, čini se, ne dijele njegovo uvjerenje. Austrijski mediji saznaju iz krugova bliskih istrazi da je nalog za uhićenjem Berlina već gotov i da se samo čeka njegovo provođenje.

Berlin je, kao predsjednik Uprave Hypo grupe, bio ključni čovjek u vremenu prodaje te financijske institucije BLB-u. Prije toga je bio skupio 46 investitora i otkupio kontrolni paket od 25 posto u Hypu, a netom prije toga podigao je kod BLB-a kredit od 300 milijuna eura. Kad je BLB preuzeo Hypo, Berlini suradnici zaradili su preko 160 milijuna eura. Ako se radilo o dogovoru, a čini se da su istražitelji u Bavarskoj i Koruškoj uvjereni u to, oba čelna čovjeka mogli bi provesti dugo vremena iza rešetaka.

Trgovanje informacijama

Kad je krajem 2009. godine Hypo grupa došla na sam rub propasti, morala ju je preuzeti Koruška. Bavarci su na kupnji i saniranju Hypa izgubili gotovo četiri milijarde eura, i to ravno iz džepova svojih poreznih obveznika. Javnost je, podrazumijeva se, iznimno bijesna zbog toga i teško je vjerovati da će se slučaj okončati bez da padnu neke glave.

Istodobno, Bavarska se navodno sprema tužiti Korušku za iznos koji je izgubila u cijelom slučaju. Optužbe između Bavarske i Koruške traju već neko vrijeme, a nijedna strana ne priznaje krivnju. Koruške vlasti uporno tvrde da su Bavarci bili više nego svjesni svih rizika.

Brojne javne ličnosti

U slučaj Hypa i BLB-a upleten je cijeli niz visoko pozicioniranih osoba iz Bavarske i Koruške. Među njima su i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber i bivši koruški poglavar, Jörg Haider, koji je poginuo u automobilskoj nesreći netom prije izbijanja cijele afere. U vezu sa cijelom aferom dovodio se i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je navodno izvršio pritisak na guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da ukine veto na BLB-ovo preuzimanje Hypove podružnice u Hrvatskoj, ali i druge osobe iz hrvatskog javnog života, kao što su Vladimir Zagorec ili Ivica Todorić. 

Pročitajte više