Bivši ukrajinski predsjednik kritizira sadašnjeg: Namjestit će izbore

Foto: EPA

BIVŠI ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič napao je iz Rusije, kamo je pobjegao, svog prozapadnog nasljednika Petra Porošenka, optuživši ga da želi lažirati predsjedničke izbore raspisane za 31. ožujka, na kojima se potonji natječe za drugi mandat.

"Svi ovi političari lašci moraju shvatiti snagu naroda, neka se čuje njegov glas. To će biti prava osuda sadašnjih vlasti", rekao je Janukovič na tiskovnoj konferenciji organiziranoj u Moskvi, ocijenivši da "narod zaslužuje bolji život".

"Vlast će upotrijebiti sva sredstva kojima raspolaže (...) kako bi dopustila namještanje ovih izbora jer Porošenko drukčije ne može pobijediti", ocijenio je. "Ne mislim da ima ikakve izglede za pobjedu na izborima, premda je jako podmukao", dodao je.

Predsjednički izbori održavaju se 31. ožujka 

Ocijenio je da bi predsjednikova pobjeda imala "nepredvidljive posljedice", ali se nije htio očitovati za nekog drugog kandidata, a sam ne sudjeluje na izborima.

Predsjednički izbori, kojih će prvi krug biti 31. ožujka, bit će teški za Porošenka jer će u njima sudjelovati velik broj kandidata, među kojima i glumac Volodimir Zelenski koji vodi u anketama. Predsjednik na odlasku je među trojicom najizglednijih kandidata, ali po anketama dobiva tek 15 do 16 posto glasova.

"Doista se nadam da će se u (ukrajinskoj) politici pojaviti nova lica i da će se okušati na predsjedničkim, a onda i na parlamentarnim izborima" u studenom, rekao je Viktor Janukovič, dodajući da njegovoj zemlji "trebaju promjene".

Janukovič je pobjegao u Rusiju nakon prozapadne narodne pobune u Kijevu u kojoj je svrgnut. Krajem siječnja je osuđen na 13 godina zatvora za "veleizdaju" Ukrajine, gdje mu se sudilo u odsutnosti. Bivši predsjednik je presudu nazvao "nezakonitom" i ustvrdio da ju je "naredio" njegov nasljednik Petro Porošenko.

Nakon dolaska prozapadne vlasti u Ukrajini su uslijedili ruska aneksija poluotoka Krima u ožujku 2014. i sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje u kojemu je do danas izginulo 13.000 ljudi.

Pročitajte više