Ukrajina zabranila Rusima ulazak u zemlju

Ukrajina zabranila Rusima ulazak u zemlju
Foto: EPA

UKRAJINA neće više, do okončanja izvanrednog stanja, dozvoljavati ulazak u zemlju ruskim muškarcima u dobi od 16 do 60 godina, priopćio je čelnik Granične službe. Iznimno će ulazak biti dozvoljen jedino u "humanitarnim slučajevima", poput odlazaka na sprovod, dodao je.

>> Eskalacija sukoba: Hoće li Putin pokrenuti totalni rat u Europi?

Izvanredno stanje uspostavljeno je u 10 ukrajinskih pokrajina koje graniče s Rusijom ili s Krimom, koji je Rusija okupirala i zatim pripojila 2014. Izvanredno stanje će trajati mjesec dana, do 26. prosinca.

Do drastičnog poteza ukrajinskih vlasti dolazi u kontekstu strahova od ruske invazije na Ukrajinu. Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je da "Ukrajini prijeti totalni rat s Ruskom Federacijom" nakon što su ruske oružane snage u nedjelju napale tri ukrajinska broda, jedan civilni i dva vojna, i zaplijenili ih, a mornare zatočili.

Porošenko: Moramo spriječiti formiranje ruskih privatnih vojski kao što se dogodilo 2014.

Porošenko je u razgovoru s ukrajinskim novinarima upozorio i da se broj tenkova u ruskim vojnim bazama duž granice "utrostručio", a broj vojnih postrojba "drastično povećao". U drugom intervjuu s njemačkim novinarima dramatično je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da vidi sebe kao "ruskog cara", a Ukrajinu kao "svoju koloniju" koju želi pripojiti u cijelosti.

Ukrajina tvrdi da je napad na njene brodove, koji su plovili iz jedne ukrajinske luke u drugu kroz Azovsko more koje ima status zajedničkih teritorijalnih voda Rusije i Ukrajine, eklatantno kršenje međunarodnog prava. Rusija pak tvrdi da je imala legalno pravo spriječiti neodobreni prolaz brodova ispod svog mosta, koji povezuje Krim s ruskim kopnom, i da je ukrajinska strana izvela unaprijed isplaniranu provokaciju.

Porošenko je na Twitteru opravdao zabranu ulaska potrebom da se spriječi formiranje "privatnih vojski" u Ukrajini, poput onih koje su nastale u odmetnutim ukrajinskim pokrajinama Luganks i Donjeck, uvelike potpomognutih ruskim ljudstvom i naoružanjem. Sukobi na istoku Ukrajine, poznatom kao Donbas, traju od početka ove pobune 2014. do danas.

Međutim, kako piše BBC, ova zabrana bi mogla imati ozbiljne posljedice za putovanja između dviju zemalja, posebno s obzirom na blagdansko razdoblje koje slijedi, a mogla bi izazvati i sličan odgovor Rusije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara