Bivši vođa engleske ekstremne desnice dobio 13 mjeseci zatvora, evo zašto

Screenshot: Rebel Media/TommyRobinson.online

BIVŠI vođa ekstremno desnog pokreta antimuslimanske Engleska obrambena liga (EDL) Tommy Robinson uhićen je i osuđen po kratkom postupku na 13 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, nakon što je izvještavao ispred sudnice o suđenju muslimanskom pedofilskom lancu.

35-godišnji Robinson, pravim imenom Stephen Yaxley-Lennon, uhićen je u Leedsu, gdje je ispred sudnice vodio livestream koji je pratilo nekoliko tisuća ljudi, zbog "narušavanja mira", Robinson se inače, nakon napuštanja i raspada EDL-a 2013. i bezuspješnog formiranja engleske podružnice njemačkog antimuslimanskog pokreta PEGIDA (Europski patrioti protiv islamizacije Zapada) kao amaterski novinar radio reportaže, uglavnom objavljivane na Youtubeu, o islamizmu i terorizmu u Velikoj Britaniji i šire.

Video: Ruptly

Izvještavao o suđenju muslimanskoj pedofilskoj bandi

No jedna od glavnih tema kojima se Robinson bavio su pedofilske bande koje su silovale stotine djevojčica diljem Velike Britanije na što, tvrdi Robinson, policija godinama nije reagirala zbog straha da ju se optuži za rasizam, jer su osumnjičeni osuđeni počinitelji većinom muslimanski imigranti. 

Robinson je već osuđen prošle godine na tri mjeseca zatvora uvjetno iz istog razloga - jer je izvještavao iz sudnice tijekom tadašnjeg suđenja u Canterburyju, također za masovno silovanje maloljetne tinejdžerice. "Ovdje se ne radi o slobodi govora, ne radi se o slobodi tiska, ne radi se o legitimnom novinarstvu i ne radi se o političkoj korektnosti", rekao mu je tada sudac i upozorio ga da će, ako ponovi prijestup, biti zatvoren, a to se ovog puta i dogodilo. Osuđen je na 10 mjeseci bezuvjetno zbog nepoštivanja suda, kao i na još tri mjeseca zbog kršenja prethodne uvjetne kazne, nakon što je priznao krivnju.

Robinsonova videoreportaža, na kojoj se može vidjeti i trenutak kada je uhićen, pogledana je više od 250 tisuća puta u roku od nekoliko sati nakon što je emitirana na Facebooku. Tijekom jednosatnog streama Robinson je, kako javljaju lokalni mediji, snimao branjenike i pokušavao ih konfrontirati te čitao njihova imena i iznosio druge detalje o suđenju. "Ovo nije nepoštovanje suda, zar ne? Dopušteno je ovo raditi (izvještavati), zar ne?", može se čuti kako Robinson govori policajcima dok ga odvode. "Možete li mi pozvati odvjetnika?" rekao je još prije nego što su ga strpali u policijski kombi.

Osuđen zbog utjecaja na porotu i nepoštivanja suda

Sudac je osudio Robinsona zbog toga što je njegovo izvještavanje moglo utjecati na porotu i čitav sudski proces, što bi moglo rezultirati poništenjem suđenja i koštati britanske porezne obveznike "stotine i stotine tisuća funti". "To je priroda nepoštovanja (suda)", rekao je sudac Geoffrey Marson. Prema britanskom zakonu, ovakvo nedozvoljeno izvještavanje može stvoriti "značajan rizik da će tijek pravde u dotičnom procesu biti ozbiljno ometen ili podvrgnut predrasudama".

"Svi razumiju pravo na slobodu govora, ali postoje odgovornosti i obveze", rekao je sudac Marson. Iz istog razloga sudac je zabranio britanskim medijima i da izvještavaju o suđenju Robinsonu koje je trajalo samo jedan dan. Međutim, britanski mediji su se žalili protiv ovog sudskog naloga i uspjeli ga osporiti, zbog čega su ipak izvijestili o suđenju Robinsonu, sa zakašnjenjem od nekoliko dana.

Njegovi pristaše iz Velike Britanije i desničari diljem svijeta, uključujući njegove bivše poslodavce, YouTube medijski kanal Rebel Media iz Kanade, oštro su kritizirali presudu koju vide kao nepravednu cenzuru, kao i sudsku zabranu izvještavanja. Rebel Media također tvrdi da Robinsonov odvjetnik nije obaviješten, već je dobio javnog odvjetnika.

Brane ga Wilders, AfD, Alex Jones, Roseanne Barr, Trumpov sin...

Za njega su se zauzeli i nizozemski desničarski populist Geert Wilders koji je usporedio Veliku Britaniju sa Saudijskom Arabijom, i zastupnik njemačke krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku, Petr Bystron, koji ga je nazvao političkim zatvorenikom i najavio da će se boriti da dobije azil u Njemačkoj. 

Na Twitteru su se za osuđenog desničara zauzeli čak i američki glumci James Woods i Roseanne Barr, kao i Donald Trump Jr. i desničarski voditelj i teoretičar zavjera Alex Jones. Više od petsto tisuća ljudi u međuvremenu je potpisalo peticiju za njegovo puštanje na slobodu, a stotine desničara su prosvjedovale u Londonu u Downing Streetu, pred zgradom vlade, skandirajući "oslobodite Tommyja", "sram vas bilo" i "izdajice". Manji prosvjedi podrške održani su i u Njemačkoj, Australiji i Izraelu.

 

"Ovo je osuda na smrt"

Robinson se također u svom medijskom djelovanju povezao s ekstremno desnim pokretom Generacija identitet, čijim članovima je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, javlja Independent. Usto, Robinson je ove godine trajno blokiran s Twittera zbog kršenja pravila korištenja ove društvene mreže.  

Desničarski aktivist i medijski producent Caolan Robertson rekao je za RT da je vrlo zabrinut zbog Robinsonovog zatvaranja. Upozorio je da će Robinson "umrijeti u zatvoru", budući da je i tijekom ranijeg zatvaranja bio napadnut od strane muslimanskih zatvorenika te da je dobio višestruke i uvjerljive prijetnje smrću. "Ovo je osuda na smrt", rekao je Robertson, ali i dodao da je Robinson već dobio ponude za pravnu pomoć iz cijelog svijeta te da će se britanska desnica "boriti svim resursima koje imaju" za njegovo oslobađanje. "Cijela zemlja će eurptirati zbog ovoga", dodao je.

Pročitajte više