Muslimani odgovorili danskoj ministrici: "Hvala, ali možemo brinuti o sebi, čak i dok postimo"

Muslimani odgovorili danskoj ministrici: "Hvala, ali možemo brinuti o sebi, čak i dok postimo"
Foto: Facebook/Inger Stojberg
 
DANSKA ministrica za imigraciju i integraciju Inger Stojberg izazvala je oštre reakcije zbog svog poziva muslimanima da uzmu godišnji odmor za vrijeme ramazana jer njihov post za vrijeme posla može imati štetne posljedice za društvo.
 
 
Stojberg je u članku koji je napisala za danski tabloid BT ustvrdila da muslimani koji poste u Danskoj, gdje sunce zalazi i iza 21 sat, moraju postiti i do 18 sati dnevno i dala primjer vozača autobusa koji nije jeo ili pio ništa više od 10 sati. Njegov post, kao i bolničkog osoblja, mogao bi utjecati na “sigurnost i produktivnost". 
 
Religija je privatna stvar, a Danska ima slobodu vjeroispovijesti, dodala je Stojberg, ali se zatim pitala "je li poštovanje stupa islama starog 1400 godina u skladu s tržištem rada u 2018. godini u Danskoj".
 
Danski autoprijevoznik: Vozači koji poste za nas nisu problem 
 
Međutim, iz danskih autobusnih kompanija ubrzo su odgovorili ministrici koja je postala zaštitno lice sve strože imigrantske regulative u ovoj skandinavskoj zemlji. Tvrtka Arriva, koja upravlja velikim brojem autobusnih linija u Danskoj, priopćila je da nikad nije imala incidente s vozačima koji su postili. “Stoga to za nas de facto nije problem”, rekla je glasnogovornica Pia Hammershoy za iste novine za koje je Stojberg objavila članak.
 
Isto su poručili iz danskog sindikata vozača 3F, čiji se lider Jan Villadsen upitao pokušava li ministrica za imigraciju stvoriti problem koji zasad uopće ne postoji, prenosi BBC.
 
Unija muslimana: To je potpuno apsurdna ideja
 
Danska Unija muslimana zahvalila je na društvenim mrežama Stojberg za njenu zabrinutost, ali naglasila da su muslimani odrasli ljudi koji su u stanju brinuti za sebe i društvo, “čak i kada poste”.
 
Kako prenosi Washington Post, ravnateljica finske Unije muslimana, Pia Jardi, također se umiješala u raspravu i nazvala prijedlog “potpuno apsurdnom idejom” te dodala da “ne postoje informacije ili statistike koje pokazuju da se muslimanski radnici ponašaju opasno dok poste”. “U gotovo svim muslimanskim zemljama, dućani i tvrtke rade kao i obično”, istaknula je. 
 
Stojberg je diskretno prekorio i njen stranački kolega Jacob Jensen, koji je sugerirao da bi se političari trebali fokusirati na “rješavanje pravih problema” umjesto da se miješaju u ono što je stvar između poslodavaca i radnika. “Ako medicinska sestra nije jela ili bila na božićnom domjenku, o tome brine glavna sestra. To nije nešto u što bismo se mi političari trebali miješati”, rekao je danas u intervjuu.
 
Danska je od 2015., s formiranjem koalicijske vlade desnog stranka, koju sačinjavaju Liberalna stranka i manji koalicijski partneri Liberalni savez i Konzervativna stranka, uvela niz mjera za postroživanje azilantskih i imigracijskih pravila. Posebne je kontroverze izazvala mjera uvedena 2016. prema kojoj novi tražitelji azila moraju pri dolasku u zemlju predati sve dragocjenosti kako bi pomogli u pokrivanju troškova smještaja. Nakon negativnih reakcija i usporedbi s nacističkim tretmanom Židova u konc-logorima, vlada je iz mjere izuzela vjenčano i zaručničko prstenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara