Bjelorusija objavila: Idemo u vojne vježbe s Rusijom

Foto: Profimedia

BJELORUSKO ministarstvo obrane priopćilo je da će izvesti vježbe sa živom paljbom i vježbe lansiranja protuzračnih navođenih projektila kao dio zajedničkog grupiranja s ruskim snagama, izvještava ruska novinska agencija Interfax.

“Planirano je da se vojne postrojbe rasporede na četiri poligona Republike Bjelorusije u istočnom i središnjem dijelu zemlje, nakon čega će započeti s provedbom aktivnosti borbene obuke”, citira Interfax vojnog dužnosnika iz Minska.

Ranije je načelnik odjela međunarodne vojne suradnje ministarstva obrane Bjelorusije Valerij Revenko objavio da će u Bjelorusiju iz Rusije stići oko 170 tenkova, do 200 borbenih vozila i do 100 topova i minobacača, priopćio je načelnik odjela međunarodne vojne suradnje ministarstva obrane Bjelorusije Valerij Revenko dodajući kako će biti raspoređeni tzv. Regionalnoj skupini snaga, vojnom kolektivu Bjelorusije i Rusije.

U Bjelorusiju bi trebalo stići i do 9000 ruskih vojnikam, najavio je još Revenko.

Ministarstvo obrane Rusije prošlog je tjedna poručilo da će se ruske trupe rasporediti u Bjelorusiji kako bi formirale novu "regionalnu skupinu" u jeku tvrdnji iz Minska da se Ukrajina sprema napasti njezin teritorij. Bjelorusija nije ponudila nikakve dokaze o agresivnim namjerama Ukrajine.

Bjelorusija je blizak ruski saveznik koji je pružio logističku i političku potporu Moskvi u invaziji Ukrajine. Neposredno prije početka njihove invazije u veljači, ruske trupe stigle su u Bjelorusiju, na ono što je Moskva opisala kao vojne vježbe, a ubrzo su prešle ukrajinsku granicu i započele invaziju. 

Pročitajte više