Bjeloruski predsjednik u Austriji: Imamo svoje metode, ali nismo diktatura

Foto: Epa

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji već 25 godina suvereno vlada tom bivšom sovjetskom republikom, odbio je danas u Beču optužbe za kršenje demokratskih sloboda želeći se približiti Europskoj uniji od koje je izoliran.

Predsjednik zemlje koju nerijetko opisuju kao "posljednju europsku diktaturu" izabrao je Austriju, jednu od glavnih trgovinskih partnera Bjelorusije, za svoj prvi posjet nekoj zemlji EU-a u više od zadnje tri godine.

Prevladava državna ekonomija

Ta zatvorena zemlja s 9,5 milijuna stanovnika u kojoj prevladava državna ekonomija, i dalje je uvelike ovisna o Rusiji, politički i gospodarski.

Pošto je u ožujku u Minsku bio domaćin mandataru buduće austrijske vlade Sebastianu Kurzu, Lukašenka je u Beču primio predsjednik Alexander Van der Bellen.

Na tiskovnoj konferenciji u društvu austrijskog kolege Lukašenko je rekao da je Bjelorusija "potpuno otvorena zemlja", zanijekavši tvrdnje da se u njoj ne poštuju demokratske slobode i ljudska prava.

"Danas smo stisnuti između Istoka i Zapada kao u kliještima, ali dobro smo (...)", ocijenio je bjeloruski predsjednik.

"Primijenili smo različite metode da bismo opstali, ali nitko nam ne može reći da nisu demokratske ili da su naštetile našem narodu", istaknuo je.

“Bjelorusija se približava EU“

Austrijski predsjednik je priznao da između njega i njegova gosta postoje "razlike u stajalištima", napose u vezi sa smrtnom kaznom.

No, primjećuje se ipak "stanovito približavanje (Bjelorusije) EU", ocijenio je Van der Bellen koji je Bjelorusiju posjetio 2018.

Bjelorusija, na vanjskoj granici EU-a, još primjenjuje smrtnu kaznu.

Organizacija Reporteri bez granica stavlja tu zemlju na 153. mjesto po slobodi govora među 180 zemalja i jedina je na Starom kontinentu koja nije članica Vijeća Europe.

Pročitajte više