Blair dobio izbornu pljusku u Škotskoj

JUČER su u škotskom izbornom okrugu Dunfermine i East Fife održani izbori za upražnjeno mjesto u britanskom Parlamentu.

Mjesto je upražnjeno nakon što je Rachel Squire, popularna zastupnica iz Laburističke stranke, 5. siječnja preminula nakon višegodišnje borbe s tumorom mozga.

Britansko ustavno pravo nalaže da se u tom slučaju imaju održati dopunski izbori. To je za vladajuću, kao i oporbene stranke obično prilika da testiraju svoju snagu prije redovnih izbora.

S obzirom da je Squire samo prije nekoliko mjeseci bila izabrana s više nego solidnom većinom, britanska javnost je ostala prilično iznenađena kada je jučer laburističku kandidatkinju i članicu Europskog parlamenta Catherine Stihler za 2000 glasova uspio prestići Willie Rennie iz Liberalno-demokratske stranke. Daleko iza njih su ostali kandidati separatističke Škotske nacionalne stranke i konzervativaca.

Mnogi su skloni ovaj neočekivani poraz tumačiti sve većim nezadovoljstvom britanskih birača vladom Tonyja Blaira, koje se proširilo čak i na područja koja se smatraju sigurnim laburističkim uporištima.

Ova pobjeda će doći kao melem na ljutu ranu Liberalnim demokratima, čije vodstvo u posljednje vrijeme trese serija skandala i neugodnih otkrića o alkoholizmu, homoseksualnoj orijentaciji i afera s muškim prostitutkama. 

D.A.

Pročitajte više