Blair: Huttonovo izvješće oslobodilo me optužbi da sam lagao

BRITANSKI premijer Tony Blair ocijenio je u srijedu da ga je sudsko izvješće o samoubojstvu stručnjaka za iračko naoružanje Davida Kellyja oslobodilo optužbi da je lagao parlamentu i oslobodilo njegovu vladu odgovornosti za nepošteno djelovanje.

"Tvrdnje da smo ja ili bilo tko drugi lagali parlamentu ili namjerno zavarali naciju falsificirajući obavještajne informacije o iračkom oružju za masovno uništenje same su po sebi laž", rekao je Blair parlamentu.

Britanski je premijer odgovarao na izvješće suca lorda Briana Huttona o smrti znanstvenika Kellyja koji je u srpnju počinio samoubojstvo nakon što je identificiran kao izvor koji stoji iza izvješća BBC-a o iračkom naoružanju koje je uzrmalo britansku javnost..

Blair je pozvao sve one, koji su ga optužili da laže, da povuku svoje tvrdnje. "Jednostavno tražim od onih koji su to učinili o onih koji su to ponavljali mjesecima da to sada povuku, otvoreno i jasno", rekao je Blair.

Britanski je premijer, istaknuvši da je Huttonovo izvješće utvrdilo i da njegova vlada nije kriva ni za kakvu "nepoštenu strategiju" u imenovanju Kellyja kao izvora, pozvao da prestanu napadi na britansku obavještajnu službu i na ministra obrane Geoffa Hoona.

Pročitajte više