Blair i Bush poručili Iračanima da se "noćna mora" primiče kraju

AMERIČKI i britanski čelnici poručili su u četvrtak Iračanima, preko novog televizijskog kanala, da će sami nadzirati svoju budućnost jednom kada "noćna mora" Saddama Husseina bude okončana.

"Zaslužujete bolje od tiranije, korupcije i soba za mučenje...Vaš narod uskoro će biti slobodan", rekao je američki predsjednik George Bush u ranije snimljenoj izjavi.

"Noćna mora u koju vas je uvukao Saddam Hussein uskoro će biti okončana", dodao je američki predsjednik.

"Režim Saddama Husseina se urušava, a godine brutalnosti i straha primiču se kraju", rekao je u svom obraćanju britanski premijer Blair.

"Irakom neće vladati Sjedinjene Države, Velika Britanija ili UN, nego vi", istaknuo je Blair, a američki predsjednik dodao je da će Iračani uskoro "biti slobodni izgraditi bolji život" te da će iračka vlada i budućnost njihove zemlje uskoro pripadati iračkom narodu.

Dvojica čelnika obećali su da će američko-britanske snage pomoći u održavanju reda i mira, dostavljati pomoć i poštivati vjerske različitosti u Iraku.

"Naše su snage prijatelji i osloboditelji iračkog naroda, ne vaši osvajači i neće ostati u Iraku ni dan duže nego li je potrebno", rekao je Blair.

Bushova i Blairova poruka emitirana je preko nove arapske tv-mreže, koju su osnovale britanska i američka vlada i prozvale ju Nahwa Al-Hurrieh, u prijevodu "Prema slobodi".

Nakon početka emitiranja u četvrtak poslijepodne, televizijski program svakodnevno će se jedan sat emitirati iz američkog zrakoplova koji će nadlijetati Irak, a prenosit će vijesti i servisne obavijesti, priopćili su britanski dužnosnici.

Zbog nestašice el.energije Bagdadu nisu emitirani Bushov i Blairov govor

Stanovnici Bagdada, u kojemu nema električne energije pa se zbog toga ne može pratiti tv-program, nisu uspjeli vidjeti govore upućene Iračanima što su ih održali američki predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair.

Emitiranje govora američkog predsjednika bilo je predviđeno oko 18. sati po lokalnom vremenu, nakon ulaska američkih vojnih snaga u glavni irački grad.

No, s obzirom da u Bagdadu nema električne energije te zbog silovitih britansko-američkih napada, posebno na telekomunikacijske centre, iračke tv-postaje već nekoliko dana ne emitiraju program.

Pročitajte više