Blair: Informacije Crvenog križa su pokrenule istrage

SVE informacije iz povjerljivog izvješća Crvenog Križa o zlostavljanjima iračkih zatvorenika su pokrenule otvaranje istraga, tvrdio je u ponedjeljak britanski premijer Tony Blair.

"Specifični dijelovi izvješća Crvenog Križa se trenutačno istražuju, ili su već istraženi", izjavio je Blair prilikom pokretanja kampanje svoje stranke za europske izbore u lipnju.

Premijer je, spominjući izjavu koju bi tijekom poslijepodneva trebao dati ministar obrane Geoff Hoon pred zastupničkim domom, rekao da će prenijeti pojedinosti iz izvješća Crvenog Križa koje se odnose na njih.

Blair je ocijenio da Crveni Križ treba odlučiti hoće li objaviti izvješće ili ne.

Downing Street je naveo u subotu da je vlada dobila izvješće ICRC-a u veljači kao i američka vlada.

U ponedjeljak je jedan glasnogovornik Downing Streeta precizirao da premijer Tony Blair nije bio upoznat sa sadržajem izvješća Crvenog križa od veljače.

"Naš premijer nije odgovoran za svaki zatvor u toj zemlji. Ta se pitanja rješavaju na odgovarajućoj razni", dodao je.

Spomenuvši fotografije jednog britanskog vojnika koji urinira po iračkom zatvoreniku pokrivene glave, izazvale su sporove u Velikoj Britaniji, a Blair je precizirao da ih je njegova vlada otkrila u isto vrijeme kada i čitatelji Daily Mirrora.

Premijer je uz to ocijenio da "većina britanskih vojnika izvodi izvrstan posao za irački narod".

U nedjelju se Tony Blair ispričao za zlostavljanja britanskih vojnika nad iračkim zatvorenicima.

Britanski premijer je također kritizirao antieuropski "ekstremizam" konezervativne oporbe.

"Konzervatici su danas ekstremniji nego ikada i njihov program povlačenja može dovesti samo do povlačenje iz Europske unije ili do uzmaka i nacionalnog poniženja", rekao je Blair.

Pročitajte više