Blair kaže da s Bushom dijeli iste ciljeve u Iraku

BRITANSKI premijer Tony Blair izjavio je u četvrtak, uoči razgovora s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, da London i Washington dijele iste ciljeve u Iraku i obećao da će ostati na zacrtanom putu u toj nemirnoj zemlji.

Blair ne pridaje veliku važnost vrpci, za koju se vjeruje da potječe od čelnika al-Qaede Osame bin Ladena, a u kojoj on nudi mir Europi u zamjenu za povlačenje iz Iraka.

"Ne treba nas bin Laden učiti kakvu politiku voditi", rekao je Blair novinarima nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a Kofiem Annanom u New Yorku.

Britanski premijer, koji se u s Bushom sastaje u petak, otklonio je čak i pomisao na moguće razlike oko političke i vojne strategije koalicijskih snaga u Iraku između Velike Britanije i SAD-a.

"Ono što je ključno su zajednički cilj i svrha", naglasio je Blair, dodavši da je cilj "stvoriti stabilan i demokratki Irak, kojim vlada irački narod".

Blair se također zauzeo za donošenje nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja bi poduprla demokratske napore u Iraku, uključujući i uspostavu demokratske vlade.

Njegova izjava uslijedila je nakon posjeta Londonu američkog državnog tajnika Colina Powella početkom mjeseca, koji je također zatražio rezoluciju, koja bi dala potporu demokratskom procesu u Iraku.

(Hina) xbcav ybcav

Pročitajte više