Blair: Situacija u Iraku ozbiljna

BRITANSKI premijer Tony Blair kazao je u četvrtak da se situacija u Iraku posljednjih tjedana pogoršala i da je "ozbiljna", no da Britanija još ne planira poslati dodatne vojnike u tu zemlju.

Irak postaje "novo bojno polje" u globalnom ratu protiv terorizma, rekao je Blair novinarima na redovitoj mjesečnoj novinskoj konferenciji u Londonu.

Sigurnost Iraka izložena je sve većoj prijetnji skupina koje u zemlju ulaze izvana, rekao je Blair bez daljnjih preciziranja.

Naglasio je ipak da još nije donesena odluka o slanju dodatnih britanskih postrojbi u Irak.

Daily Telegraph objavio je u četvrtak da je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw zatražio slanje dodatnih 5.000 britanskih vojnika u Irak, bez kojih naporima koalicijskih snaga da očuvaju mir prijeti "strateški neuspjeh".

U Iraku je trenutačno raspoređeno oko 10.500 Britanaca.

Blair je također naglasio da namjerava ostati na dužnosti i dalje, unatoč najvećoj krizi njegova šestogodišnjeg mandata koja je izbila nakon samoubojstva britanskog stručnjaka za iračko naoružanje Davida Kellyja, koji je britansku vladu optužio da je lažirala podatke o iračkoj prijetnji kako bi opravdala rat.

"Nastavljam svoj posao jer vjerujem u to što radim", rekao je Blair.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, 59 posto Britanaca smatra da Blairu više ne treba vjerovati, dok mu i dalje vjeruje samo 27 posto Britanaca.

Blair je govorio je i o britanskoj politici prema Iranu. Kazao je kako Britanija i dalje vodi aktivnu, kritičnu politiku prema toj zemlji i pregovara s njezinim vlastima, ali i da ne gaji nikakve iluzije.

Iran je ponovno pozvao da u potpunosti ispuni zahtjeve međunarodne zajednice glede nuklearnog oružja i prestane podržavati terorističke organizacije.

Pročitajte više