Blair: Sljedećih 48 sati je kritično

BRITANSKI premijer Tony Blair ponudio je danas "otvorena diplomatska vrata" Iranu, kako bi se konačno okončala talačka kriza, te rekao da je najvažnije da se 15 mornara vrate u Veliku Britaniju, no, najavio je strože mjere prema Iranu, prenosi CNN.

"Najvažnija stvar u ovom je vratiti te ljude na sigurno i da su zdravi. Ako (Iranci) žele rješiti ovo diplomatskim putem, vrata su im otvorena", rekao je Blair za jednu škotsku radio postaju, te dodao da će sljedećih 48 sati biti kritično za ovo pitanje, dodavši da će nakon toga oštrije nastupiti prema Iranu, mada nije htio objasniti na što točno misli.

U ponedjeljak je tajnik iranskog Vrhovnoga nacionalnog vijeća sigurnosti Ali Laridžani izjavio kako vjeruje da će se kriza riješiti uskoro i to diplomatskim angažmanom dviju zemalja, a o pregovorima je govorio i danas.

"Vlada Velike Britanije i Ministarstvo vanjskih poslova Irana održavaju diplomatske razgovore o ovoj situaciji", izjavio je danas za iransku nacionalnu televiziju Laridžani,  glavni pregovarač na strani Irana u talačkoj krizi. Iran, naime, ne želi putiti taoce, sve dok Velika Britanija ne prizna da su uhvaćeni u Iranskim teritorijalnim vodama 23. ožujka.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više