BLAIR UVJEREN DA SU BRITANCI SKLONI BUSHEVOM POSJETU LONDONU

Britanski premijer Tony Blair uvjeren je da je većina Britanaca sklona posjetu američkog predsjednika Georgea Busha koji će od utorka do petka boraviti u Londonu, izjavio je u utorak njegov glasnogovornik. L

Tony Blair "vjeruje da je većina Britanaca zadovoljna posjetom američkog predsjednika Busha, jer u tomu vidi važnost odnosa s Amerikom", rekao je glasnogovornik.

Prema istraživanju objavljenom u utorak u listu The Guardian posjetu američkog predsjednika Britaniji sklono je 43 posto Britanaca, a njih 62 posto izjasnilo se kao proamerički orijentirano.

Od spomenutih 43 posto, 51 posto su birači Laburističke stranke, a 45 posto simpatizeri britanskih konzervativaca. Oko 36 posto Britanaca uključenih u istraživanje ne smatra Busha dobrodošlim. Među njima je skoro podjednak broj laburista i konzervativaca.

62 posto Britanaca mišljenja je da Sjedinjene Države "pokazuju svoju moć u svijetu s dobrim, a ne lošim namjerama", a samo 15 posto ih smatra da Amerika predstavlja "carstvo zla".

41 posto ispitanih i dalje je protiv rata u Iraku, što je za 12 posto manje nego u rujnu, a 47 posto ih smatra da je sukob u Iraku bio opravdan. Popularnost Tonya Blaira i dalje je niska - 52 posto osoba nezadovoljno je njegovim radom, dok ih je 40 posto zadovoljno.

Pročitajte više