Blairov najbliži suradnik uhićen zbog skandalozne prodaje lordovskih titula

LORD Michael Levy, 61-godišnji član britanskog Doma lordova, dugogodišnji prijatelj premijera Tonyja Blaira i najviši dužnosnik Laburističke stranke zadužen za financiranje izbornih kampanja, danas je uhitio Scotland Yard pod optužbom da je skupljao ilegalne financijske donacije u zamjenu za prestižna mjesta u Domu lordova.

Levy, bivši glazbeni producent židovskog podrijetla, je dugogodišnji član Laburističke stranke, a od 1997. i član Doma lordova. Otada je stekao nadimak "Lord Cashpoint" zbog svoje sposobnosti da prikuplja financijske donacije za Laburističku stranku od strane bogatih pojedinaca i korporacija, zbog čega je ta stranka izgubila svoje nekadašnje veze sa sindikatima i slabije stojećim slojevima društva.

Međutim, u ožujku 2006. godine se otkrilo da je najmanje 14 milijuna funti za stranku došlo od strane pojedinaca koji su za takvu velikodušnost nagrađeni prestižnim mjestom u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta koje je nekada bilo rezervirano za aristokraciju, a danas ga čine "zaslužni pojedinci" koje imenuje vlada.

Slučaj je počeo istraživati Scotland Yard, a danas je Lord Levy uhićen kako bi ga ispitala policija. Nakon ispitivanja je pušten uz kauciju.

Hoće li biti kakve formealne optužbe nije poznato, ali je Levy nakon puštanja javno zanijekao sve optužbe.

Blair, čiji je Levy bliski prijatelj i koga je imenovao svojim osobnim izaslanikom za Bliski istok, se odbio izjasniti o cijelom slučaju. Glasnogovornik Laburističke stranke je rekao kako će ona "u potpunosti surađivati s istragom".

Angus McNeil, zastupnik Škotske nacionalne stranke u britanskom Parlamentu koji je bio incirao policijsku istragu, zahtjeva da se zamrznu sva imenovanja u Dom lordova dok se slučaj ne riješi.

Britanski politički analitičari vjeruju kako je ovo uhićenje i skandal predstavljaju dosada najteži udarac Tonyju Blairu, koji u posljednje vrijeme pokazuje sve manje znakova da će održati prije posljednjih izbora dano obećanje o povlačenju s dužnosti tijekom ovog mandata.

D.A.

Pročitajte više