Blanka Tuđen-Mazuth osumnjičena i za zlouporabu "tešku" 463.000 kuna

USKOK je danas zatražio proširenje istrage protiv bivše stečajne upraviteljice tvornice ferolegura "Dalmacija" iz Dugog Rata Blanke Tuđen-Mazuth zbog sumnje da je zlouporabom položaja i ovlasti oštetila tvornicu za 463.000 kuna od kojih je gotovo 300.000 završilo na računu tvrtke njezinog supruga i sina.

Od splitskog Županijskog suda USKOK je zatražio i pokretanje istrage protiv Borislava Gordića, vlasnika tvrtke SIGA kojega se sumnjiči da je poticao Blanku Tuđen-Mazuth na zlouporabu položaja i ovlasti.

Bivšu stečajnu upraviteljicu "Dalmacije" sumnjiči se da je na nagovor Gordića, protivno odluci skupštine vjerovnika, neposrednom pogodbom bez nadzor prodala dijelove tvornice različitim kupcima. USKOK u današnjem priopćenju tvrdi da je s Gordićevom tvrtkom SIGA prethodno zaključila ugovore o poslovno-tehničkoj suradnji i nadzoru tijekom provođenja stečaja, iako je znala da njegova tvrtka nema kadrovske i tehničke mogućnosti za kvalitetno i stručno obavljanje poslova demontaže i rušenja postrojenja.

Nakon prodaje dijelova tvornice Blanka Tuđen-Mazuth je s računa stečajnog dužnika, odnosno "Dalmacije" isplatila 463.000 kuna tvrtki SIGA, a potom je Gordić 296.000 kuna prebacio na račun tvrtke njezinog sina i supruga, tvrde u USKOK-u.

Uz zahtjev za proširenjem istrage, koja se protiv Blanke Tuđen-Mazuth vodi od početka prosinca zbog sumnje da je primila oko 300 tisuća eura mita, USKOK je od splitskog Županijskog suda zatražio da osumnjičenoj produlji pritvor. Produljenje se traži zbog opasnosti od utjecaja na sudionike i svjedoke kaznenog postupka, ponavljanja kaznenog djela i zbog "ispoljene upornosti u činjenju kaznenih djela".

Blanka Tuđen-Mazuth je u pritvoru od 1. prosinca, a 16. prosinca je zbog problema sa srcem, odnosno aritmije, i psihičkih smetnji iz splitskog Okružnog zatvora premještena u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Istragom zbog primanja obuhvaćen je i njezin pomoćnik Neno Banić, te revizor Milan Buljan koji je osumnjičen za pomaganje u primanju mita.

USKOK je osumnjičio i suca splitskog Trgovačkog suda Damira Čudina protiv kojega se nije mogla pokrenuti istraga jer je bio zaštićen sudačkim imunitetom. Državno sudbeno vijeće jučer je odobrilo kazneni postupak protiv njega.

Pročitajte više