BLATO: UREĐENJE SVETIŠtA MARIJE PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

Uređenje blatskoga svetišta Marije Propetog Isusa Petković, koju će papa Ivan Pavao II. proglasiti blaženom 6. lipnja u Dubrovniku za trećeg posjeta Hrvatskoj, u završnoj je fazi. L

Časna sestra Katarina Markulin iz samostana Družbe kćeri milosrđa, koju je 1920. osnovala u Blatu na Korčuli buduća prva žena Crkve u Hrvata koja će biti uzdignuta na čast oltara, izjavila je da će sutra biti preneseni zemni ostatci Marije Propetog Isusa Petković iz blatske župne crkve u svetište.

Velika proslava proglašenja Marije Propetog Isusa Petković i blagoslov svetišta u Blatu održat će se 14. lipnja i tom prigodom očekuje se dolazak papinskoga nuncija Giulia Einaudia, biskupa i nadbiskupa, te mnoštva hodočasnika s otoka, Hrvatske i inozemstva.

U svetištu Marije Propetog Isusa Petković, koje se nalazi u sklopu blatskoga samostana Družbe kćeri milosrđa, bit će kamena kripta s njezinim zemnim ostatcima, a u apsidi svetišta pet niša. U središnjoj će se nalaziti glavni relikvijar, a desno vitraj i natpisi s imenom družbe i reda. U svetištu, iza ulaza desno na zidu nalazi se veliki kameni reljef, rad blatskoga kipara Ante Sardelića, koji živi u Kanadi.

"Na tom reljefu-triptihu prikazan je", kako kaže časna sestra Katarina, životni put i karizma Majke utemeljiteljice Družbe, prve izvorne hrvatske redovničke zajednice koja se proširila izvan granica domovine po svijetu, na tri kontinenta u dvanaest država.

Prvi dio reljefa prikazuje Mariju kao djevojku u društvu s djecom i ondašnjim dubrovačkim biskupom Josipom Marčelićem, koji je uvelike utjecao na njezin duhovni put. Središnja je figura Majka s križem, koja dočarava njezinu karizmu milosrđa stvorenu u radu s djecom i bolesnicima. Treći dio reljefa prikazuje njezinu beatifikaciju i samo uzdignuće.

Marija Propetog Isusa Petković rođena je 10. prosinca 1892. u Blatu na Korčuli. Iako je njezina obitelj bila imućna, zarana se sučila s nevoljama siromašnih, napuštenih i staraca. Družbu kćeri milosrđa utemeljila je 4. listopada 1920. u Blatu. Nedugo zatim na prvom generalnom kapitulu Družbe izabrana je za vrhovnu poglavaricu i u toj službi ostala 40 godina.

Na poziv otaca franjevaca 1936. preuzela je rad u misijama u Južnoj Americi, gdje je i sama boravila od 1940. do 1952. Zatim se vratila u Rim i osnovala generalnu upravu Družbe.

Umrla je 9. srpnja 1966. u Rimu, a glas o njezinoj svetosti Crkva je potvrdila 5. srpnja 2002.

(Hina) mc ln

Pročitajte više