Blaženka Divjak preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv/Index

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak vodi jedno od najizazovnijih ministarstava u vladi Andreja Plenkovića, s obzirom na to da pokušava provesti reformu obrazovanja koja izaziva razne prijepore na političkoj sceni i u javnosti. 

Divjak je na Prirodno-matematičkom fakultetu diplomirala matematiku i fiziku, doktorica je prirodnih znanosti i sveučilišna profesorica koja je od 2010. do 2014. bila i prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu.

Rado se odazvala pozivu Indexa da preporuči svojih pet omiljenih knjiga, a prva od njih je povezana s njenoj ljubavi prema matematici.

Kako sam postao i ostao matematičar - Sibe Mardešić

Profesor Mardešić bio je moj profesor na PMF-u i jedan od naših najznačajnijih matematičara, ali i vrlo zanimljiv i topao čovjek. I njegova knjiga je takva. Predavao je na miran način i činilo se da sve ono što predaje ponovno provjerava u svojoj glavi. Takva je i njegova knjiga u kojoj je na zanimljiv način ispričao svoj život kao da ga propitkuje i ponovno se druži s ljudima i mjestima. 

Derviš i smrt - Meša Selimović

Pročitala sam roman nekoliko puta tijekom svog života i svaki puta poruka je bila življa, jača i drugačija. Prvi put sam je pročitala, naravno kao i većina moje generacije, u srednjoj školi jer je knjiga bila na popisu lektire.  Tada me se dojmio jezik, opisi, fine rečenice pune značenja kao da je svaka rečenica neka jaka poruka ili poslovica. Kad sam je posljednji put čitala činilo mi se da je knjiga puna upozorenja na to kako svako malo skretanje u životu može biti značajno. Znam da ste roman čitali, ali vas potičem da ga pročitate ponovno. 


 
Ubiti pticu rugalicu - Harper Lee

Kad netko objavi prvu knjigu u životu i ona je genijalna, možda je najbolje da više ne objavljuje. Tako je izgleda (i dobar dio svojeg života) odlučila Harper Lee nakon što je progovorila kroz perspektivu djevojčice Scout u priči o odrastanju i diskriminaciji. Roman je istovremeno duhovit, jezgrovit i nezaboravan. Možete ga čitati  sa svojom djecom, ali i sa svojim roditeljima. I kao i sve ostale knjige s mojeg popisa preporučuje se ponovno čitanje svakih nekoliko godina.

 
 
Dvanaest hodočasnika - Gabriel García Márquez

Kada imate samo malo vremena i želite nešto kratko i savršeno za razmišljanje i vrhunski doživljaj, onda je ova zbirka kratkih priča savršeni izbor. Ponekad pročitam samo jednu radi štednje, a drugi put dvije pa ih usporedim i pokušavam dokučiti kako su sve povezane. 

Misliti, brzo i sporo - Daniel Kahneman

Nobelovac Daniel Kahneman obradio je temu odlučivanja i donošenja odluka na inovativan i zanimljiv način. Knjiga je vrhunska i za znalce o teoriji odlučivanja, ali i za sve one koji se o modelima odlučivanja i najnovijim spoznajama na tom području žele upoznati na stručan način. Autor daje zanimljiv osobni osvrt i brojne primjere koji razotkrivaju i zablude i predrasude o sporom odlučivanju s brojnim poukama za osobni i poslovni život.

Pročitajte više