Bliži se kraj: 22. listopada 2047. godine više neće biti nafte!

SVE SVOJE rezerve nafte čovječanstvo će iscrpiti 22. listopada 2047. godine, a prirodni plin nestat će 19 godina kasnije, 12. rujna 2068. godine, objavljeno je na energetskom portalu Europske unije! Zemlja će bez nafte, prema njihovim izračunima, ostati tog dana točno u 20:58 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prema istim izračunima, ugljena će nestati 19. svibnja 2140. godine, a među neobnovljivim izvorima energije najdulje će trajati uran koji će se iscrpiti 28. studenoga 2144. godine. Najviše naftnih rezervi, prema podacima Europskog energetskog portala, ima Bliski istok - na prva četiri mjesta su Saudijska Arabija, Iran, Irak i Kuvajt, a peta je Venezuela. Slijede Ujedinjeni Arapski Emirati pa tek onda Rusija. SAD je na 11. mjestu, a Kina na 14.

Upravo su SAD i Kina uvjerljivo najveći potrošači nafte, a slijede ih Japan, Indija i Rusija. Prirodni plin najviše troše SAD i Rusija. Kina troši najviše ugljena, ali ga najviše i proizvodi. Najveće zalihe urana, pak, ima Australija (čak 23 posto svjetskih zaliha nalazi se na australskom kontinentu), no najviše nuklearnog goriva proizvode Kanada i Kazahstan.

Što se tiče obnovljivih oblika energije, njima u najvećem broju raspolaže Velika Britanija. No, obnovljivi oblici energije trenutno pokrivaju manje od dva posto britanskih energetskih potreba. U najboljoj situaciji na ovoj ljestvici je Danska, kojoj već sad obnovljivi oblici energije pokrivaju više od 17 posto energetskih potreba, a cilj je da se ta brojka u idućih deset godina popne na 30 posto. Cilj cijele Europske unije je da 20 posto svojih energetskih potreba do 2020. godine ispunjava iz obnovljivih oblika energije.

Na Europskom energetskom portalu mogu se pronaći i brojni savjeti za štednju energije, koji također povoljno djeluju i na okoliš. Tako se, osim prebacivanja na obnovljive oblike energije, predlaže i korištenje štedljivih aparata, što rjeđe korištenje automobila, štednja na grijanju preko noći i u trenucima kad je kuća prazna, dobra izolacija u kućama i stanovima, rad od kuće umjesto iz ureda kad god je to moguće...

Pročitajte više