Bogate zemlje daju premalo za zaštitu okoliša

BOGATE zemlje ne daju dovoljno novca za zaštitu okoliša u svijetu, a napredak u ostvarenju postavljenih ekoloških ciljeva je zabrinjavajuće spor, upozorila je u utorak Svjetska banka.

U godišnjem izvješću naslovljenom "Okoliš je važan", Svjetska je banka obznanila da je prosječna godišnja pomoć za zaštitu okoliša iznosila oko 2 milijarde dolara tijekom proteklog desetljeća, daleko manje nego što su se bogate zemlje suglasile na summitu u Riu 1992. godine.

U izvješću se navodi da industrijski razvijene zemlje daju godišnje oko 2,5 dolara po stanovniku za zaštitu okoliša u zemljama u razvoju, što je manje nego trenutna cijena galona benzina u većini bogatih zemalja.

"Ako se treba dobiti rat protiv degradacije okoliša, trebamo veliki preokret", rekao je u izvješću predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn i pozvao bogate zemlje da više pridonesu zaštiti okoliša.

"Veći udio bogatih zemalja u zagađivanju okoliša znači da one trebaju snositi veću odgovornost za rješavanje problema", rekao je Wolfensohn.

Predsjednik Svjetske banke smatra da bogate zemlje trebaju mijenjati način na koji proizvode i troše energiju i usvojiti proizvodnju i potrošnju koje će biti ekološki prihvatljive.

Što se tiče siromašnijih zemalja, rekao je Wolfensohn, njihove vlade trebaju poboljšati politiku u oblasti vodnog gospodarstva, energije, transporta i trgovine kako bi pomogle u smanjenju potrošnje ograničenih prirodnih resursa.

Pročitajte više