Bojkot Koštuničinih i Labusovih glasača kriv za neuspjeh izbora

ODZAIV birača od 38,6 posto na nedjeljnim srbijanskim predsjedničkim izborima manji je nego ikad dosad na što je najviše utjecao poziv na bojkot što su ga su svojim biračima uputili čelnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica i predsjednik G17 plus Miroljub Labus, izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) Marko Blagojević.

Zoran Lutovac, član izbornog stožera kandidata DOS-a Dragoljuba Mićunovića, koji je prema dosadašnjim podacima dobio oko 35 posto glasova nasuprot kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliću koji je osvojio oko 47 posto, izjavio je da je bilo jasno da će uspjeh radikala biti veći ukoliko odaziv birača bude manji. Lutovac drži da je biračko tijelo radikala bilo motiviranije od pristaša DOS-a na ovim izborima.

Potpredsjednik srbijanske vlade Žarko Korać izjavio je da su ovi rezultati "tragedija za Srbiju". "Ulazimo u opasnu, dramatičnu fazu naše budućnosti", dodao je.

Politički analitičar Vladimir Goati naglasio je na tiskovnoj konferenciji u organizaciji CeSID-a da su radikali postigli veliki uspjeh koji upućuje jasnu poruku reformističkim snagama u Srbiji pred parlamentarne izbore raspisane za 28. prosinca.

Radikali su, po Goatiju, sada ključna stranka iz bivšeg režima koja je u nedjelju dobila i novog snažnog lidera, te će rezultat Tomislava Nikolića biti "vjetar u leđa Srpskoj radikalnoj stranci pred parlamentarne izbore".

Srđan Bogosavljević iz agencije "Strateški marketing" također smatra da je bojkot Koštuničine i Labusove stranke uzrok ovakvih rezultata izbora, a Zoran Lučić iz CeSID-a misli da rezultati "jesu uspjeh bojkota, ali ujedno i poraz stranaka koje su pozivale na bojkot". Lučić je ujedno podsjetio da je na prošlogodišnjim neuspješnim predsjedničkim izborima tadašnji kandidat radikala Vojislav Šešelj dobio 1.063.000 glasova, znatno manje nego danas Tomislav Nikolić. Bogosavljević je dodao da uspjeh radikala "predstavlja ozbiljnu prijetnju cijelom demokratskom bloku i pokazuje da SRS ima potencijala postati najjačom strankom u zemlji".

Agencija Reuters objavila je komentar predsjedničkih izbora u kojem se ističe da je rezultat radikala hladna pljuska u lice razjedinjenim reformističkim snagama u Srbiji. Moralnog izbornog pobjednika Tomislava Nikolića agencija opisuje kao radikalnog nacionalista koji bi suradnju Srbije i zapadnih zemalja vratio godinama unatrag. U tekstu se tvrdi da je takav ishod izbora mnogo veće iznenađenje od predvidljivog nedovoljnog odaziva birača. Reuters piše da je Nikolić prošao kroz vrata koja su širom otvorile suprostavljene reformske snage predvođene Vojislavom Koštunicom i Miroljubom Labusom.

Pročitajte više