Bolnica u Tajvanu pacijentima transplantirala pet organa HIV pozitivnog donora!

BOLNICA u Tajvanu ispričala se nakon što su organi HIV pozitivnog donora transplantirani u tijela petero pacijenata. Ovaj slučaj primjer je stravičnog  nemara,  a liječenje nesretnih bolesnika koji su samo priželjkivali svoj oporavak sada će postati još kompliciranije.

Pacijentima je hitno uvedena antivirusna terapija, težak koktel lijekova, uz već postojeće terapije koje moraju uzimati kako njihova tijela ne bi odbacila presađene organe. Stručnjaci kažu kako antivirusno liječenje najvjerojatnije neće spriječiti infekciju HIV-om, javlja Sky News.

Postoji i strah kako su se liječnici koji su izvršili zahvate transplantacije također zarazili virusom.

Obitelj 37-godišnjeg zaraženog donora prošlog je tjedna odlučila donirati njegove organe, no nisu znali kako je bio nosioc HIV-a. Nakon što je pao u komu, istog je dana pet pacijenata dobilo njegove organe; jetru, pluća, dva bubrega i srce.

Bolničko osoblje zaduženo za obavljanje krvnih pretraga saznalo je kako je donor zaražen prije nego što su njegovi organi presađeni pacijentima, no poruka o nalazima pretrage liječnicima je pogrešno prenesena. Kirurzima su rezultati javljeni u salu putem telefona.

Tajvanske su zdravstvene vlasti naredile detaljnu istragu čitavog slučaja, a odgovornima prijeti zatvorska kazna u trajanju od deset godina, dok bi bolnica u kojoj su presađivanja organa izvršena mogla dobiti jednogodišnju zabranu izvođenja takvih operacija.

Pročitajte više