BOLTON: UN ĆE ZAPOČETI RAZGOVORE O S.KOREJI DO KRAJA TJEDNA

Najviši američki dužnosnik za kontrolu naoružanja izjavio je u srijedu kako očekuje da će Vijeće sigurnosti UNa do kraja ovog tjedna započeti razgovore o krizi koju je izazvala odluka Sjeverne Koreje o povlačenju iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

´Mislim da nije u pitanju hoće li to ići u Vijeće sigurnosti...To je samo pitanje vremena´, rekao je zamjenik američkog državnog podtajnika John Bolton na konferenciji za novinare nakon razgovora s južnokorejskim dužnosnicima.

´Uvjereni smo da će to doći tamo do kraja ovog tjedna´, izjavio je i dodao da Južna Koreja podržava SAD, da će Britanija i Francuska pružiti svoju potporu i da će Rusija vjerojatno imati slično stajalište. Također je rekao da očekuje da Kina, peta stalna članica Vijeća sigurnosti, neće imati primjedbi.

U međuvremenu su diplomatski izvori bliski Sjevernoj Koreji priopćili u srijedu da će Pjongjang nastaviti pokusno ispaljivanje balističkih raketa ako Vijeće sigurnosti započne te razgovore.

´Sjeverna Koreja će ukinuti svoj samonametnuti moratorij na ispaljivanje raketa ako i kada se njezino pitanje pojavi u Vijeću sigurnosti´, rekao je izvor koji ima bliske veze sa Sjevernom Korejom.

On je ustvrdio da se Pjongjang neće povući pod prijetnjama nego da će na njih još žešće odgovoriti.

Pročitajte više