Bombardirani Bagdad, Mosul, Kirkuk, Tikrit i Basra

SILOVITO američko bombardiranje Bagdada nastavljeno je u petak navečer, kao i sjevernih gradova Mosula, Kirkuka i Tikrita, a jake eksplozije odjekuju i u blizini drugog iračkog grada po veličini Basre, na jugu zemlje.

Na Bagdad i okolicu u petak navečer ispaljeno je oko 320 krstarećih projektila Tomahawk, kazao je zapovjednik američkog nosača zrakoplova USS Kitty Hawk, kontra-admiral Mathew Moffit.

Američke vlasti ne očekuju veće civilne žrtve budući da su ciljani vojni objekti, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

U međuvremenu, u Bagdadu je ponovno, u očekivanju trećeg vala napada, oglašena zračna uzbuna, samo nekoliko minuta nakon što je prekinuta.

U drugom valu napada, koji je uslijedio nakon polusatnog zatišja, gađano je gradsko središte te periferija. U gradu su izbili brojni požari, a pustim ulicama jure samo vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Pogođeno je navodno sjedište iračke obajveštajne službe te nekoliko vladinih zgrada.

U prvom valu napada zemlja u Bagdadu "doslovno se tresla... a nebo gorjelo", javljaju novinari na mjestu događaja. Bombarderi su, tvrde, letjeli tako nisko da su se jasno čuli njihovi motori.

Tada je pogođena Palača Republike, glavna palača iračkog predsjednika Sadama Huseina na obali Tigrisa, koju je zahvatio velik požar.

Gađana je i četvrt u kojoj se nalazi ministarstvo informiranja, a pogođena je i iračka televizija, koja unatoč tome i dalje emitira program.

Istodobno s Bagdadom, bombardiraju se sjeverni gradovi Mosul i Kirkuk, dok Sky News javlja i o eksplozijama u Tikritu.

Silovito bombardiranje u tijeku je i kod Basre, na jugu zemlje, javlja Sxy News.

Načelnik združenog stožera britanskih oružanih snaga, admiral Michael Boyce, kazao je ranije u Londonu da se savezničke snage nalaze pred vratima Basre. Potporu im pružaju lovci-bombarderi.

Prvi put od početka akcije, iz baza u Engleskoj prema Iraku u petak ujutro poletjeli su američki teški bombarderi B-52.

Ranije tijekom dana osvojena je luka Umm Qasr, dvije ključne piste 100-ak kilometara od kuvajtske granice, a britanske snage zauzele su i južni polutok Faw.

Kako javljaju televizije, savezničke kopnene snage od Bagdada su udaljene oko 500 kilometara. Na svojem putu ne nailaze na veći otpor.

Kod iračko-kuvajtske granice trenutačno je mirno, no u Kuvajtu je ponovno oglašena zračna uzbuna.

Pročitajte više