"Bombaš" Josip Zagajski za napad na Boruta Pahora dobio 11 godina zatvora

NA SUDU u Krškom oko 9 sati počelo je suđenje vukovarskom branitelju Josipu Zagajskom zbog planiranja atentata na slovenskog premijera Boruta Pahora koje je završilo osuđujućom presudom od 11 godina zatvora. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice.

Prije ulaska u sudnicu Zagajski je rekao kako očekuje visoku kaznu. Na pitanje sutkinje Marije Vrisk o njegovoj obrani, Zagajski je kazao da će se braniti šutnjom. "Priznajem da sam kriv. No, oko druge točke optužnice bih nešto rekao. Namjeravao sam aktivirati bombu, ali sam se predomislio kada mi je policajac rekao da ima malo dijete", kazao je u sudnici Zagajski te je dodao kako je osigurač izvadio i na drugoj bombi koju je imao u džepu te ih je lako mogao aktivirati, pišu slovenski mediji.

Na pitanja Zagajski neće odgovarati

"Ali, nisam htio. Nije to bilo baš tako kako policajac tvrdi. Pitajte ga. Ni njemu ni meni ne bi bilo spasa, jer je prostorija bila zatvorena, vrata i prozori", nastavio je Zagajski svoju obranu te dodao kako suđenja ne bi bilo da je on želio drugačije. "Pet godina sam bio vojnik te sam sudjelovao u ratu u Vukovaru. Obzirom da na to imam pravo, branit ću se mukom ili šutnjom", kazao je Zagajski i zaključio kako na daljnja pitanja neće odgovarati.

Nakon izlaganja obrane i čitanja optužnice, predsjednica vijeća pročitala je izjave policajaca koji su uhitili vukovarskog branitelja. Tako je Aleš Cesar izjavio da je Zagajskog skinuo s vlaka zbog toga što je branitelj imao zabranu ulaska u schengensko područje. Na ispitivanju u sobi, policajac je zatražio od Zagajskog da sve izvadi iz džepova na što je on lijevom rukom iz jakne izvukao bombu, a desnom rukom sa nje osigurač.

Bombe su bile namijenjene za Boruta Pahora

Nakon što je Cesaru u pomoć došao drugi kolega, uspjeli su iz jakne izvaditi svih pet bombi. Policajac koji je Cesaru pomogao u svladavanju Zagajskog, Jurgen Racman, rekao je kako je u sobi vukovarski branitelj bio miran i hladan te nije bio agresivan. O mirnoći vukovarskog branitelja svjedočio je i treći policajac Milan Žilnik. Tijekom ispitivanja Zagajski je, navodno, rekao da su bombe koje je nosio bile namijenjene za slovenskog premijera Boruta Pahora.

Tužiteljica Nina Ribič je za Zagajskog zatražila 12 godina zatvora, jer smatra kako su dokazali tri djela za koja ga se tereti, a od kojih je nateže terorizam zato što je planirao ubiti najviše političke dužnosnike Slovenije.

"Neka kazna odgovara zločinu"

"Ja nisam terorist, ni muslimanski ni kršćanski, ali ovo je bila izravna akcija. Morate znati da sve ima svoj uzrok i posljedicu. Priznao sam i iza toga muški stojim. Htio sam to napraviti i moglo je biti grdo. Neka kazna odgovara zločinu. Hvala lijepo", rekao je u svom posljednjem obraćanju Zagajski.

Sutkinja je Zagajskom izrekla presudu od 11 godina zatvora. Nakon objave kazne vukovarski branitelj je povikao bravo. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice.

Zagajski se od 10. srpnja nalazi u pritvoru. Optužnica ga tereti za terorizam, sprečavanje službene osobe u radu i nedozvoljeno posjedovanje eksploziva. Zagajski za sprečavanje službene osobe u radu može dobiti od tri mjeseca do dvije godine zatvora, za nedozvoljeno posjedovanje eksploziva od šest mjeseci do pet godine zatvora, dok je za terorizam propisana kazna od jedne do osam godina zatvora.

Pročitajte više