Bond: Ne znam da je Karadžić u Beogradu

AMERIČKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Clifford Bond izjavio je kako nema informacija koje bi potvrdile da se Radovan Karadžić krije u Beogradu te je najavio kako će se nastaviti pritisci na vlasti u BiH da surađuju u privođenju svih osumnjičenih za ratne zločine.

U intervjuu kojega je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Bond je kazao kako ne zna na temelju čega je glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte ranije ovog tjedna izjavila da se Karadžić krije u Beogradu.

"Svakako da bi vlasti u Beogradu trebale surađivati na privođenju bilo kojeg ratnog zločinca koji je na njihovom teritoriju no ja ne znam otkuda ta informacija niti tko je njen izvor", kazao je američki diplomat.

Bond je pri tom posebice istaknuo kako ovakve tvrdnje neće umanjiti pritisak na vlasti u BiH a prije svega na one u Republici Srpskoj.

"Pogledajte dosadašnja dostignuća RS. Pa nisu surađivali niti pri jednom privođenju ratnih zločinaca! To se ne može opravdati", izjavio je Bond dodajući kako je krajnje vrijeme pozvati na odgovornost one koji ne koriste svoje pozicije kako bi ispunili dužnost kao što je uhićenje optuženika za kojima traga ICTY.

Američki veleposlanik potvrdio je kako će novi stožer NATO-a koji će u BiH biti uspostavljen nakon što Europska unija preuzme zapovjedništvo nad SFOR-om imati zaduženje tragati za osumnjičenima za ratne zločine.

Takva potreba proistječe iz činjenice da EU nema logističke, obavještajne i vojne sposobnosti koje su za to nužne, pojasnio je.

Veleposlanik Bond je kazao kako njegova vlada i dalje očekuje od vlasti BiH realiziranje političke odluke o sudjelovanju u mirovnoj misiji u Iraku.

"U pitanju je kredibilitet BiH i stoga držim kako je veoma važno da na tome poradite vrlo brzo", kazao je Bond.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više