Borba protiv terorizma: Britanska policija natjerala turiste da izbrišu fotografije autobusa

SVATKO tko je po prvi put stigao u London zasigurno nije mogao odoljeti tome da se fotografira pokraj britanskih autobusa - double deckera. No, otac i sin iz Austrije su ostali bez fotografija s odmora jer su ih policijski službenici, "borci protiv terorizma", izbrisali.

Kako piše Daily Mail, 69-godišnji Klaus Matzka iz Beča i njegov 15-godišnji sin Loris su fotografirali autobuse u sjeveroistočnom dijelu grada, Walthamstowu, kad su im prišla dvojica policajaca i rekli im kako je u Velikoj Britaniji "strogo zabranjeno fotografirati sve što ima veze s javnim prijevozom". Sve takve fotografije su im policajci izbrisali, a pribilježili su si imena, brojeve putovnica i adresu hotela u kojem su dvojica Austrijanaca odsjeli.

"Ovako nešto nigdje nisam iskusio pa čak ni u komunističkim zemljama. Jasno mi je da su osjetljivi na terorizam, ali zar su toliko naivni da misle kako se protiv terorizma mogu borit teroriziranjem turista? Google Street View omogućuje detaljni prikaz gradova diljem svijeta, ali ocu i sinu je zabranjeno fotografirati gradske znamenitosti", rekao je Matzka, dodajući kako je ovaj policijski izgred njemu i sinu "ubio svaku želju za ponovnim dolaskom u London".

No, da stvar bude još bolja - u Velikoj Britaniji ne postoji nikakva službena zabrana fotografiranja javnog prijevoza pa je londonska policija pokrenula internu istragu kako bi otkrili tko to bezrazložno u njihovom gradu maltretira turiste.

I.M.
Foto: Humanism.org

Pročitajte više