Borba za dušu nacije: Osmogodišnja djevojčica izazvala "vjerski rat" u Izraelu

IZRAELSKI gradić Beit Shemesh već dva dana potresaju ozbiljni vjerski sukobi. Međutim, ne bore se ovog puta muslimani i židovi, kako bi netko mogao pomisliti, već ultraortodoksni i umjereni židovi.

Psovali i pljuvali osmogodišnju djevojčicu

Čitav priča počela je prije nekoliko dana kada je jedna osmogodišnja djevojčica izašla u javnost s pričom kako je muškarci maltretiraju na putu do škole. "Kada ujutro idem u kolu, odmah me zaboli trbuh jer se uplašim. Znam da će me vikati i pljuvati ako me vide", kazala je mala Naama Margolese u intervjuu za AP. A ona, nažalost, nije jedina koja je prijavila takvu vrstu ponašanja u ovom gradu.

Naime, njena osnovna škola nalazi se točno na razmeđu područja na kojem žive obični, umjereni židovi i ultrakonzervativni židovi, koji se zalažu za potpunu segregaciju muškaraca i žena. Malu Naamu napali su jer "se nedolično odijevala". Međutim, ono što se događa u Beit Shemeshu zapravo je preslika tihog rata koji se vodi u cijeloj državi.

Test za cijelu naciju


Izraelski predsjednik Shimon Peres pozvao je Izraelce da se skupe i protestiraju protiv ekstremizma ultraortodoksnih židova, nazvavši to borbom "za dušu nacije".

"Čitava nacija mora se uključiti u ovu borbu kako bi spasili većinu od torture manjine. Oni potkopavaju našu nacionalnu solidarnost. Današnji skup bit će test ne samo za policiju, već za cijelu naciju", kazao je Peres pred veliki prosvjedni skup koji će se održati u Beit Shemeshu, prenosi Haaretz.

Napali policiju jer je htjela ukloniti znak koji propisuje segregaciju


Prosvjed bi trebao biti odgovor na zatucani način na koji ultraortodoksni židovi tretiraju žene, ali i na nasilje koje su izazvali u ponedjeljak, kad je njih tristotinjak napalo policajce jer su htjeli ukloniti njihov znak koji propisuje segregaciju.

Inače, ultraortodoksni židovi čine oko 10 posto populacije Izraela, ali njihov broj rapidno raste zbog velike stope rodnosti unutar njihove zajednice.

Pročitajte više