Borba za političko vodstvo među turskim Kurdima

Izmedju čelnika Kurdske radničke stranke (PKK) Abdullaha Ocalana Apoa i bivše nedavno oslobođene zastupnice zabranjene Demokratske stranke (DEP) Leyle Zane vodi se zakulisna borba za preuzimanje političkog vodstva među turskim Kurdima.

Taj zaključak u četvrtak iznosi ovdašnji list Vatan (Domovina) koji se poziva na izjavu Ocalanova odvjetnika Rusena Cakira.

Ocalan, koji se nalazi na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na otoku Imrali u Mramornom moru, rekao je navodno kako raspolaže dokazima da Zana želi staviti pod vlastitu kontrolu političke čelnike Kurda.

Najčuvaniji turski zatočenik je takodjer obznanio da su postojali tajni planovi za njegovo ubojstvo kako bi Zana preuzela njegovu političku poziciju i ulogu.

Ocal je za Zanu rekao da je ponosna, ali bez dovoljno političkog i drugog iskustva. To je, kaže on, dovodi u opasnost da bude manipulirana i iskorištena od njegovih političkih protivnika.

U tom ozračju borbe za kurdsko vodstvo, Ocalan vidi i predlaganje Zane za Nobelovu nagradu za mir. Ona je inače dobitnica prestižne Saharovljeve nagrade za ljudska prava koju dodjeljuje Europski parlament.

Ocalan je, po pisanju Vatana, oslikao sebe kao istinskog borca za mir. Takvu tezu zastupaju i njegovi odvjetnici, izražavajući uvjerenost da je on jedini istinski autoritet koji, iako u zatvorskoj ćeliji, drži sve glavne konce PKK-a.

Na toj osnovi sve češće se čuju zahtjevi za Ocalanovim puštanjem na slobodu, što bi, kako se vjeruje, pomoglo rješavanju kurdskog pitanja u Turskoj.

(Hina) xsk ybs

Pročitajte više